Bulgur, quinoa, jáhly
Nejprodávanější
Bulgur je předvařená nadrcená celozrnná pšenice. Bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, má výraznou obilnou vůni a příjemně oříškovou chuť. Pozor, bulgur je z pšenice, tedy obsahuje lepek. Nejčastěji se bulgur používá jako příloha, použít jej můžete všude tam, kde byste jinak použili rýži. Skvělý je jako příloha, do směsí z jedné pánve, do sekané. Připravit z něj můžete i sladkou kaši nebo dezerty.
Quinoa neboli merlik chilský, odolná rostlinka, která roste v nadmořských výškách kolem 3000 m.
#ShowMore#
Quinoa je bohatým zdrojem vápníku a bílkovin, obsahuje také vitamíny skupiny B a E, železo, zinek a aminokyseliny. Quinoa je přirozeně bezlepková, dobře stravitelná s nízkým obsahem tuku. Snadno a rychle se uvaří, po uvaření je lehká, nadýchaná a má lehce oříškovou chuť. Použít quinou můžete do rizota, do polévky, jako snídaňovou kaši.
Jáhly neboli loupané proso. Vynikají především obsahem železa, ale i hořčíku a vitamínů skupiny B. Obsahují vlákninu a jsou přirozeně bezlepkové.
Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou velmi dobře stravitelné, celkově posilují tělo, dokonce podporují pozitivní myšlení a mladý vzhled. Pozor si dejte při nákupu, vybírejte zrno jasně žluté, jinak mohou být jáhly nepříjemně hořké a tvrdé. Z jahel nebo jahelné mouky, jahelných vloček připravujte placky, kaši, rizota, sladké poháry a dezerty.