Jáhly neboli loupané proso, patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Jáhly jsou zásadotvorné, obsahují vitamíny skupiny B a mnoho minerálů. Jahly jsou přirozeně bezlepkové, mohou je i celiaci a díky jejich dobré stravitelnosti je mohou i lidé s citlivějším zažíváním. Jáhly jsou nejméně alergizující obilovinou, mohou je už malé děti v rámci prvních příkrmů.
Jáhly snadno žluknou, proto jáhly nikdy nekupujte do zásoby, ale raději jen takové množství, které stihnete hned zpracovat. Pozor si také dejte už při výběru. Jáhly jsou drobná jasně žlutá zrníčka, pokud mají zašedlou nejasnou barvu, nekupujte je.
Použití
Jáhly chutnají jako příloha k zeleninovým, houbovým i masovým pokrmům, jako samostatné jídlo s různými omáčkami, sýrem. Nasladko, v podobě jahelné kaše, do koláčů, placek. Hodí se i jako zavářka do polévek nebo k přípravě knedlíků.
Příprava
Běžně se doporučuje jáhly před vařením spařit horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti. Teprve potom je dejte v čisté vodě vařit.
Jáhly jsou univerzální surovina jako příloha, na kaše, slané i sladké pečení. Jsou velmi dobře stravitelné, přirozeně bezlepkové, vhodné i pro celiaky.