Těstovina, která se nevaří, pouze zalijte vařící vodou. Nejrychlejší příloha, základ salátu, zavářka do polévky.
Příprava kuskusu krok po kroku
- V hrnci rozehřejte malý kousek másla, nebo trochu olivového oleje.
- Přisypte odměřené množství kuskusu a důkladně míchejte, až se všechna zrníčka obalí tukem. Zlehka osolte, dle chuti.
- Zalijte vroucí vodou. Množství vody odpovídá poměru 1:1,5. Tedy na jeden díl kus kusu použijte 1,5 dílu vody. Přeloženo do kuchyňského názvosloví, na jeden hrnek kuskusu, použijte 1,5 hrnku vody.
- Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechce odpočívat. Ideálně si hrnce vůbec nevšímejte, žádné nahlížení pod pokličku. Kuskus se musí dostatečně zapařit. Postačí k tomu 5-7 minut.
- Sundejte pokličku a vidličkou hotový kuskus načechrejte.
- ....a hotovo
Malý rozdíl v přípravě je, pokud si koupíte kuskus celozrnný, který na první pohled vypadá velmi podobně. Je o něco tmavší, má lehce výraznější chuť a rozdílné může být i jeho finální použití.
Zatímco bílý kuskus se více hodí k přípravě nákypů, nebo do dezertů, k přípravě kaší a samozřejmě jako příloha.
Celozrnný kuskus se používá hlavně jako příloha. Je tvrdší a ideální je, nechat jej minutu až dvě zvolna povařit, nebo o 2 minuty déle zapařit pod pokličkou.
Pokud jste právě začali váhat, který zvolit, příliš se tím netrapte. Rozdíl je opravdu malý, pro někoho téměř neznatelný, záleží pouze na vás, který si zamilujete.
Tipy pro přípravu navíc: zkuste místo vody použít vývar, ochuťte kořením nebo bylinkami. Pro sladkou variantu přidejte místo vody mléko, může být i rostlinné/rostlinná alternativa mléka.
Použití kuskusu
Kuskus sám o sobě není nijak chuťově výrazný, výborně se tedy hodí k jídlům, která má doplnit, ne přebít jejich chuť.
Vyzkoušejte jej do různých druhů salátů, jako přílohu k masu i omáčkám, skvělý je k rybě, jako zavářka do polévky, nebo jako náplň do zeleniny na pečení.
Ve sladké variantě zkuste ovocné nákypy a kaše, dezerty, kombinaci s ovocným salátem nebo pudinkem. A pokud opravdu nestíháte, vyzkoušejte
kuskus ochucený.
V prodejnách zdravé výživy najdete hned několik druhů kuskusu, z kterých si můžete vybírat, anebo je střídat. Výborně chutná i kuskus špaldový a cizrnový, pokud preferujete kvalitu, vyberte si kuskus v biokvalitě.
Velkou výhodou kuskus je, že chutná i studený. Pokud si připravujete svačiny nebo obědy do krabičky, bude kus kus vašim nejlepším pomocníkem.
Co je kuskus? 7 výhod kuskusu a další tipy na přípravu naleznete v našem dalším článku.