Pohanka je znovu objevovanou potravinou, která v kuchyni našich babiček bývala běžná. Je chutná i zdravá, poskytuje užitečné a zdraví prospěšné látky v té nejlepší formě.
Tmavá pohanka zůstává po uvaření sypká, ale na druhou stranu má silnější pohankové aroma, které ne každému voní. Pohankového aroma lze však velmi jednoduše odstranit. Stačí pohanku nechat nabobtnat v zeleninovém nebo ovocném vývaru.
Rozdíl mezi tmavou a světlou pohankou
Tmavá pohanka je loupaná pražením. Díky tomu získává tmavou barvu a výraznější aroma. Při přípravě se tolik nerozváří.
Pohanka světlá je loupaná mechanicky, zachovává si více své výživné hodnoty, ale po uvaření spíše vytváří kaši. I tato pohanka má své specifické aroma, ale v menší míře.
Příprava
Pohanku před vařením propláchněte horkou vodou. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, rizota, lívanců i jako příloha.