Bulgur jsou předvařená, nasekaná pšeničná zrna a jeho použití je velmi podobné jako u rýže. Má jemně oříškovou chuť, je lehce stravitelný. Má příznivé nutriční složení, obsahuje vlákninu, minerály a vitamíny. Je bez problémů vhodný i pro děti. Pozor by si měli dát pouze lidé s alergií na lepek.
Narazíte na něj ve všech prodejnách zdravé výživy. Seženete jej v celozrnné formě, zpravidla pod názvem bulgur tmavý, nebo bulgur bílý většinou označený pouze jako bulgur pšeničný.
Použití bulguru
• jako samostatná příloha k jídlu, k omáčce, k masu i k zelenině
• do salátů teplých i studených, skvěle chutná s citónem, avokádem, rajčaty a čerstvými bylinkami
• nasladko do kaše, do nákypů, k přípravě kaše, dezertů i na sladké pečení
• do polévek jako zavářka, do karbanátků, sekané a na zapékání
• samostatně jako rizoto neboli bulgureto
• všechny směsi z jedné pánve, s masem, zeleninou, s omáčkou, vajíčkem…
Příprava bulguru
Jsou tři možnosti, jak můžete bugur připravit.
- Bulgur zalijte studenou vodou a nechte v klidu nabobtnat. Takto se musí bulgur odležet alespoň hodinu. Ovšem zachová si nejvíce vitamínů a minerálů. Bulgur takto připravený, je krásně křehký jakoby křupavý. Skvělý bude do salátů. Někomu může vadit lehce moučná chuť (například dětem), zkuste bulgur několikrát propláchnout ve studené vodě.
- Rychlejší cesta je bulgur zvolna povařit. Vařte v poměru 1:3, tedy na jeden díl bulguru přidáte 3 díly vody. Vařte zvolna 12-15 minut, podle chuti a použití, případnou přebytečnou vodu slijte.
- Bulgur vařte pouze 5 minut, pak přiklopte pokličkou a nechte odstát. V tomto případě nechte bulgur odpočívat alespoň 15-20 minut, aby změknul a nabobtnal.
POZOR! Dobu varu přizpůsobte také hrubosti bulguru. Seženete bulgur jemný a hrubý.
Příprava bulguru krok po kroku po našem
Doporučujeme propláchnout bulgur pod tekoucí vodou, stejně jako rýži.
Vyklopte do hrnce, zlehka osolte a zalijte vodou. Návody uvádějí poměr 1:3, na jeden díl bulguru přidejte 3 díly vody. Dle zkušeností je poměr vody více než velkorysý. Použijte, pokud rádi vaříte ve větším objemu vody a následně přebytečnou vodu slijte.
Pokud preferujete způsob přípravy, kdy se veškerá voda vstřebá, v pohodě si vystačíte s poměrem 1:2, tedy na jeden díl bulguru přidejte 2 díly vody a přiveďte k varu.
V tuto chvíli si můžete vybrat, buď vařte pozvolna až do změknutí 12-15 minut, anebo vařte cca 5 minut, vypněte, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat. Počítejte s 15-20 minutami, než bulgur změkne a nabobtná.
Hotový bulgur načechrejte vidličkou, neměl by moc lepit. A podávejte.
Naše tipy k bulguru:
Přidejte malý kousek másla, pro lahodnější chuť a vůni. Buď ještě před zalitím vodou (stejně jako je tomu u přípravy kuskusu), promíchejte a pokračujte podle receptu, nebo přímo do vody, anebo jej vmíchejte až do hotového bulguru. Pro výraznější chuť použijte k přípravě vývar.
Milujeme bulgur do práce k obědu i svačině.
- Oběd: Bulgur zakápněte citrónovou šťávou, olivovým olejem, postrouhejte čerstvým pepřem, přidejte bylinky a parmezán. Máte výborný lehký letní oběd, podávejte ideálně dobře vychlazený.
- Svačina: Bulgur postrouhejte čerstvou mrkví, přidejte skořici, med a ořechy, případně nějaké šťavnaté ovoce, ananas, klidně jablka, zakápněte olivovým olejem.
Vědeli jste, že bulgur nemusí být pouze pšeničný?
Mezi méně známé druhy patří bulgur pohankový, nebo bulgur ječmenný, nebo bulgur z pšeničné špaldy. Určitě stojí za vyzkoušení.
Věříme, že si bulgur zamilujete stejně jako my. Pokud máte nějaké tajné tipy a domácí recepty, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.