Jak správně uvařit bulgur

bulgur0

 

Máte na výběr hned tři možnosti, jak můžete bugur připravit.

  • Bulgur zalijte studenou vodou a nechte v klidu nabobtnat. Takto se musí bulgur odležet alespoň hodinu. Ovšem zachová si nejvíce vitamínů a minerálů. Bulgur takto připravený, je krásně křehký jakoby křupavý. Skvělý bude do salátů. Někomu může vadit lehce moučná chuť (například dětem), zkuste bulgur několikrát propláchnout ve studené vodě a nechte dobře okapat.

  • Bulgur klasicky uvařte. Vařte v poměru 1:3, tedy na jeden díl bulguru přidáte 3 díly vody. Vařte zvolna
    12-15 minut, podle chuti a použití, případnou přebytečnou vodu slijte.

  • Bulgur vařte pouze 5 minut, pak přiklopte pokličkou a nechte odstát.V tomto případě nechte bulgur odpočívat alespoň
    15-20 minut, aby změknul a nabobtnal.

    POZOR! Dobu varu přizpůsobte také hrubosti bulguru. Seženete bulgur jemný a hrubý.

Příprava bulguru krok pro kroku

  1. Propláchněte bulgur pod tekoucí vodou, stejně jako rýži.

jakuvarit_bulgur1

  1. Vyklopte do hrnce, zlehka osolte a zalijte vodou. Návody uvádějí poměr 1:3, na 1 díl bulguru přidejte 3 díly vody. Dle zkušeností je poměr vody více než velkorysý. Použijte, pokud rádi vaříte ve větším objemu vody a následně přebytečnou vodu slijte.

    Pokud preferujete způsob přípravy, kdy se veškerá voda vstřebá, v pohodě si vystačíte s poměrem 1:2, tedy na 1 díl bulguru přidejte 2 díly vody a přiveďte k varu.
  2. V tuto chvíli si můžete vybrat, buď vařte pozvolna až do změknutí 12-15 minut, anebo vařte cca 5 minut, vypněte, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat. Počítejte s 15-20 minutami, než bulgur změkne a nabobtná.

jakuvarit_bulgur2

  1. Hotový bulgur načechrejte vidličkou, neměl by moc lepit. A podávejte.

jakuvarit_bulgur3 

TIPY k přípravě bulguru:

Přidejte malý kousek másla, pro lahodnější chuť a vůni. Buď ještě před zalitím vodou (stejně jako je tomu u přípravy kuskusu), promíchejte a pokračujte podle receptu, nebo přímo do vody, anebo jej vmíchejte až do hotového bulguru.

Pro výraznější chuť použijte k přípravě vývar. Co je bulgur? Patří mezi obiloviny, o jeho účincích a další tipy si přečtěte v našem dalším článku.

Bulgur do práce k obědu i svačině - rychlý recept z bulguru

Oběd: Bulgur zakápněte citrónovou šťávou, olivovým olejem, postrouhejte čerstvým pepřem, přidejte bylinky a parmezán. Máte výborný lehký letní oběd, podávejte ideálně dobře vychlazený se zeleninou, masem i sýrem.

Svačina: Bulgur postrouhejte čerstvou mrkví, přidejte skořici, med a ořechy, případně nějaké šťavnaté ovoce, ananas, klidně jablka, zakápněte olivovým olejem.

Vědeli jste, že bulgur nemusí být pouze pšeničný?
Mezi méně známé druhy patří bulgur pohankový, nebo bulgur ječmenný, nebo bulgur z pšeničné špaldy.

Určitě stojí za vyzkoušení.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení