- Bulgur zalijte studenou vodou a nechte v klidu nabobtnat. Takto se musí bulgur odležet alespoň hodinu. Ovšem zachová si nejvíce vitamínů a minerálů. Bulgur takto připravený, je krásně křehký jakoby křupavý. Skvělý bude do salátů. Někomu může vadit lehce moučná chuť (například dětem), zkuste bulgur několikrát propláchnout ve studené vodě a nechte dobře okapat.
- Bulgur klasicky uvařte. Vařte v poměru 1:3, tedy na jeden díl bulguru přidáte 3 díly vody. Vařte zvolna
12-15 minut, podle chuti a použití, případnou přebytečnou vodu slijte. - Bulgur vařte pouze 5 minut, pak přiklopte pokličkou a nechte odstát.V tomto případě nechte bulgur odpočívat alespoň
15-20 minut, aby změknul a nabobtnal.
POZOR! Dobu varu přizpůsobte také hrubosti bulguru. Seženete bulgur jemný a hrubý.
Příprava bulguru krok pro kroku
- Propláchněte bulgur pod tekoucí vodou, stejně jako rýži.
- Vyklopte do hrnce, zlehka osolte a zalijte vodou. Návody uvádějí poměr 1:3, na 1 díl bulguru přidejte 3 díly vody. Dle zkušeností je poměr vody více než velkorysý. Použijte, pokud rádi vaříte ve větším objemu vody a následně přebytečnou vodu slijte.
Pokud preferujete způsob přípravy, kdy se veškerá voda vstřebá, v pohodě si vystačíte s poměrem 1:2, tedy na 1 díl bulguru přidejte 2 díly vody a přiveďte k varu. - V tuto chvíli si můžete vybrat, buď vařte pozvolna až do změknutí 12-15 minut, anebo vařte cca 5 minut, vypněte, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat. Počítejte s 15-20 minutami, než bulgur změkne a nabobtná.
- Hotový bulgur načechrejte vidličkou, neměl by moc lepit. A podávejte.
TIPY k přípravě bulguru:
Přidejte malý kousek másla, pro lahodnější chuť a vůni. Buď ještě před zalitím vodou (stejně jako je tomu u přípravy kuskusu), promíchejte a pokračujte podle receptu, nebo přímo do vody, anebo jej vmíchejte až do hotového bulguru.
Pro výraznější chuť použijte k přípravě vývar. Co je bulgur? Patří mezi obiloviny, o jeho účincích a další tipy si přečtěte v našem dalším článku.
Bulgur do práce k obědu i svačině - rychlý recept z bulguru
Oběd: Bulgur zakápněte citrónovou šťávou, olivovým olejem, postrouhejte čerstvým pepřem, přidejte bylinky a parmezán. Máte výborný lehký letní oběd, podávejte ideálně dobře vychlazený se zeleninou, masem i sýrem.
Svačina: Bulgur postrouhejte čerstvou mrkví, přidejte skořici, med a ořechy, případně nějaké šťavnaté ovoce, ananas, klidně jablka, zakápněte olivovým olejem.
Vědeli jste, že bulgur nemusí být pouze pšeničný?
Mezi méně známé druhy patří bulgur pohankový, nebo bulgur ječmenný, nebo bulgur z pšeničné špaldy.
Určitě stojí za vyzkoušení.