Jak správně uvařit quinou?

Zrníčka quinoy jsou jemně křupavá, poloměkká, nelepí a jsou nutričně velmi bohatá. Použijte jako přílohu, do salátu, do kaše, jako posypku..

quinoa

Na co si dát při přípravě quionoy pozor?

Quinoa obsahuje velké množství saponinů, což je přirozená přírodní ochrana rostlin před ptáky. Ta ovšem způsobuje silně hořkou chuť. Quinou musíte vždy důkladně propláchnout vroucí vodou, nebojte se postup i dvakrát zopakovat. Nahořklá quinoa opravdu není nic lahodného a mlsné jazyky například dětí, by vám mohly tuto jinak výbornou surovinu odmítnout.

Postup přípravy quinoy

1. Quinou nejprve spařte horkou vodou. Případně ji ještě předem na 5-10 minut namočte ve vodě studené, abyste ji zbavili opravdu veškeré hořkosti. Na vaření použijte vodu čerstvou.

2. Quinoa se vaří v poměru 1:2. Na jeden díl quinoy použijte 2 díly vody (nebo vývaru). Je to ideální poměr, kdy se všechna voda vstřebá. Při vaření se uvolňují bílé klíčky kolem zrnek. Pokud byste použili vody více, přebytek budete muset slít a ochudíte se o jemné klíčky a cenné látky z nich.

jak vařit quinou

3. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut, odkryté. Občas lehce promíchejte, aby se quinoa nepřichytla ke dnu hrnce.

vaření quinoa

3. Ochutnejte, pokud se vám quinoa zdá ještě příliš tvrdá, zakryjte hrnec poklicí a nechte dalších 5 minut odpočívat. Správně uvařená quinoa je poloměkká, jemně křupavá, nadýchaná, nelepí se a je lehká.

TIP!

Uvařená quinoa je chuťově neutrální, skvěle se hodí jako doplněk k jídlu, které je výrazněji ochucené.

Pokud byste chtěli dosáhnout zajímavější chuti, uvařte quinou ve vývaru, případně přidejte do vody nějaké bylinky.

 

Rozdíl suchá quinoa a uvařená. Quinoua je svěží a nadýchaná.


jak uvařit quinou