Kávoviny a nekávy
Kávoviny a nekávy jsou náhražky, neboli alternativa kávy. Neobsahují kofein. Zato obsahují jiné látky, které mohou být pro organismus prospěšné například vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály.
Klasická káva se objevila v Čechách až v 19. stolení. V historii se kávoviny dělaly prakticky ze všeho z žita, ječmene, pšenice špaldy, čekanky nebo z žaludů. Asi nejznámější byl pražený kořen čekanky, jenž se prodával pod názvem cikorka.
#ShowMore#
Kávoviny jsou bohaté na sacharidy. Nejbohatší na sacharidy jsou kávoviny vyrobené z obilí, ať už z praženého obilí nebo z obilného sladu. Jeden šálek se může rovnat až 4 g sacharidů.
Druhy kávy bez kofeinu
Kávoviny se dělí jednoduše podle složení, cikorkové kávoviny z kořene čekanky, obilné kávoviny z praženého ječmene, pšenice, špaldy nebo žita a na kávoviny sladové z nejprve sladovaného a teprve následně praženého ječmene, žita nebo pšenice. Méně tradičně můžete zakoupit kávoviny z fíku, mrkve nebo mandlí.
Kávoviny nejčastěji seženete v rozpustné formě. Kávoviny nejsou vhodné pro celiaky, v převážné většině obsahují lepek.
Proč kávu bez kofeinu?
Kávu bez kofeinu zpravidla konzumují lidé ze zdravotních důvodů, anebo že jim kofein prostě nedělá dobře.
Jak připravit kávu bez kofeinu?
Výroba a příprava kávoviny je stejná jako u kávy. Základem je vždy pražení zrn, a potom jejich rozemletí a zalití horkou vodou na tři až čtyři minuty. Takto připravená kávovina může obsahovat zrníčka, připravenou kávu můžete přecedit.