Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť. Použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohanka se v minulosti používala stejně často jako jáhly. Nejčastěji se z pohanky připravovala kaše, z pohankové mouky pak placky nebo chleba.
Pohanka naslano výborně ladí s bramborami, česnekem, houbami, cibulí a majoránkou.
Pohanka nasladko zase skvěle funguje s oříšky a ovocem.
Použití pohanky?
- Jako příloha - všude tam, kde byste použili rýži nebo kuskus.
- Do zapečených jídel se zeleninou, houbami nebo bramborami, jako náplň/nádivka.
- Po polévek na zahuštění, například do bramboračky.
- Na sladké nákypy - uvařenou pohanku smíchejte s ovocem, přidejte ořechy, oslaďte sirupem, zalijte rostlinnou alternativou smetany a zapečte.
- Do zeleninového salátu.
- Pomazánky – rozmixujte se solí a pepřem, použijte samostatně na chleba, nebo přimíchejte do jiné pomazánky.
Jak připravit pohanku?
Návod „Jak uvařit pohanku“ najdete v našem dalším článku na Blogu, včetně fotopostupu. Inspiraci na vaření načerpejte v našich zdravých receptech.
Tip! Usnadněte si přípravu pohanky:
Uvařte celé balení krup, ty pak nadávkujte na menší porce do sáčků a dejte zamrazit. Budete tak mít vždy po ruce připravenou potřebnou porci.
Složení
Pohanka setá. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.