Oleje, máslo ghí (ghee)
Oleje patří mezi kvalitní zdroje tuků a tuky jsou nositelem chuti neboli, bez tuku není chuť. Vybírejte si však pečlivě, volte kvalitu. Olejů mějte doma několik a používejte je podle určení. Některé oleje jsou určené pouze ke studené kuchyni, na saláty a k přímé spotřebě, některé jsou na pečení a některé jsou určené ke smažení. Rozdíl je v surovině, ze které je olej vyroben, ale i ve způsobu zpracování. Podle způsobu zpracování dělíme oleje na za studena lisované (panenské) a rafinované.
#ShowMore#
Rafinované oleje vznikají při využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Jsou řídké, bez zákalu, nemají žádnou chuť ani vůni. Při vysokých teplotách uvolňují toxické látky. Oleje panenské jsou vyráběny šetrnou metodou lisováním surovin při nízkých teplotách. Obsahují vitamín, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a další.
Mají chuť a vůni, nejsou čiré, často obsahují zákal, mohou se zkazit při nesprávném skladování. Slunečnicový, řepkový, olivový, kokosový, anebo méně tradiční druhy jako avokádový, dýňový, lněný a konopný. Všechny jsou plnohodnotnými pomocníky v kuchyni, jen si správně vybrat.
Ghí, ghee, neboli přepuštěné máslo vzniká zahřátím másla a odstraněním mléčné složky.
Proč používat Ghí?
- Ghí má dlouho dobu trvanlivosti.
- Ghí má vyšší bod zakouření, může se použít i na smažení.
- Ghí je vhodné i pro osoby s intolerancí na laktózu.
- Ghí používejte jako náhradu jakéhokoliv tuku, nepřepaluje se, tedy je vhodné i k pečení a smažení.