Mouky, chlebové a ořechové
Mouka vzniká rozemletím vnitřní části zrna s malým podílem otrub. Používá se především k pečení slaných a sladkých buchet, koláčů, placek, pečiva, chleba a mnoho dalšího. Mouky dělí na hladkou, polohrubou, hrubou a krupici. Mouky se dělí také podle druhu, nejběžnější je mouka pšeničná, která se používá k pečení pečiva, buchet a koláčů.
Mouka žitná, ze které se peče především chléb. Velmi oblíbenou a rozšířenou se stala mouka špaldová, která je vyrobená z pšenice špaldy.
#ShowMore#
Špalda je odrůda, která se na našem území pěstovala už před staletími. Špalda má vyšší nutriční hodnotu než ostatní odrůdy pšenice, a její zrno se rozemílá na celozrnnou mouku. Špaldu můžete použít všude, kde byste jinak použili klasickou pšeničnou mouku.
V oblibě jsou také mouky z jiných druhů zrn a semen, například ječná, kukuřičná, mandlová, ořechová, rýžová, pohanková, jahelná, sójová, kokosová, ovesná, a další. Některé mouky jsou tzv. bezlepkové, tedy je mohou konzumovat i lidé s intolerancí lepku.
Určitě se nebojte a vyzkoušejte kromě pšeničné i jiné druhy mouky. Většina z nich je naprosto skvělá do koláčů, dezertů a jiných sladkých dobrot. Některé druhy, jako například rýžová jsou neutrální chuti, a některé jako například pohanková, nebo žitná mají výraznější chuť, hodí se na chleba, nebo třeba perník.