Rýže
Rýže patří mezi nejoblíbenější suroviny vůbec, její spotřeba pokrývá asi ¼ spotřeby obyvatelstva. Existuje asi 20 nejoblíbenějších druhů rýže. Proč vlastně jíst rýži? Rýže je přirozeně bezlepková potravina. Až 75 % tvoří sacharidy. Obsahuje vlákninu. Je lehce stravitelná, ale komplexní sacharidy umožňují využívat energii z rýže postupně. Obsahuje minimum tuku, tedy je velmi vhodná i při dietních opatřeních.
#ShowMore#
A pro svou konzistenci (i relativně neutrální chuť) ji mohou i kojenci. Neobsahuje cholesterol. Je velmi vhodná při zažívacích obtížích.
Mezi nejznámější druhy rýže patří Basmati rýže, která se nelepí a je nejrychleji uvařená, Jasmínová rýže, která je příjemně voňavá. U různých druhů se můžete setkat s názvem „natural“ – obilky jsou světle hnědé barvy, znamená to, že rýže není broušená. U těchto druhů rýže počítejte s výrazně delší dobou varu.
Na co si dát pozor při vaření rýže? Určitě nezapomeňte rýži před vařením proprat důkladně ve vodě. Zbavíte ji tím nečistot, ale také škrobu. Uvařená rýže pak nebude tak lepkavá. Přečtěte si jak správně rýži uvařit, jaký je rozdíl mezi vařením a dušením a s jaké jsou druhy rýže.