Oleje
Oleje patří do kuchyně, neprávem jsou zatracovány. Bez tuku není chuti. Důležité je ale vybrat si ten správný, ideálně hned několik.
Z běžných olejů do kuchyně jsou nejvhodnější olej řepkový, olivový a slunečnicový, které jsou i poměrně dobře tepelně stabilní. Univerzální použití má v kuchyni ghí.
Jaké rostlinné oleje si vybrat?
#ShowMore#
Olej lněný
má velmi jemnou chuť. Blahodárně působí na trávení a obsahuje omega mastné kyseliny. Pozor, rychle oxiduje, kupujte objemově menší balení.
Olej dýňový
má typicky zelenou barvu, výraznější aroma a specifickou chuť. Je významným zdrojem antioxidantů a vitamínů rozpustných v tucích. Používejte jej k dochucení salátů, polévek nebo dresinků.
Kokosový olej
kokosový olej se svým specifickým aroma se hodí především k přípravě sladkých jídel, je relativně stálý i při vyšších teplotách, můžete jej použít i k pečení. Kokosový olej se však uplatňuje skvěle i v péči o pleť a pokožku.
Sezamový olej
má poměrně výraznou arašídovou chuť. Nejčastěji se používá k přípravě asijských pokrmů. Hodí se především pro prudké opečení a nehodí se naopak na studenou kuchyni.
Konopný olej
má oříškovou chuť, obsahuje vysoké množství omega mastných kyselin. Může být alternativou rybího tuku. Používejte k dochucení zálivek na salát, klidně pár kapek do snídaňové kaše.
Avokádový olej
má relativně neutrální chuť, lehce oříškovou, zelenkavou barvu a medovou konzistenci. Hodí se k dochucení salátů, pomazánek, ale i kaší a dezertů. Použijte ke sladkému pečení i na restovanou zeleninu k rybám a bílému masu.
Podle chuti doplňte svoji zásobu o oleje ochucené, například s chilli, bylinkami.