BLOG

Co je ghí a na co se používá?

Ghí, ghee, neboli přepuštěné máslo vzniká zahřátím másla a odstraněním mléčné složky. Ghí je tedy čistý máselný tuk, plný vitamínů a živin, který mohou používat i lidé s intolerancí na mléčné produkty. Ghí není u nás žádnou novinkou. Naše babičky jej běžně připravovaly. Ghí má totiž ...

Proč jíst datle pravidelně?

 Datle mají pravděpodobně největší energetickou hodnotu ze všech druhů ovoce. Přesto ale přes svoji vysokou sladkost nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Obsahují množství vlákniny a vitamínu B. Datle jsou sladké exotické plody, jsou přirozeně velmi sladké. Mají až karamelovou příchuť. Nejča...

Proč pít kombuchu?

Co je kombucha? Kombucha je kvašený nápoj ze slazeného čaje. Rosolovitá kombuchová kultura se vytváří na povrchu nápoje a tvarem kopíruje stěny nádoby. Tvoří tak přirozenou pokličku, pod kterou může v nápoji snadno docházet ke kvašení. Kvašením vznikají hodnotné látky jako kyselina mléčná a...

Jak vyrobit kombuchu doma?

Kombuchový nápoj vyrobíte snadno doma, trvá to asi týden. Budete potřebovat základ (matku), poptejte se po okolí, každý milovník kombuchy se jistě rád podělí. Pokud je matka tenčí než 1 mm, použijte méně tekutiny. 4 lžičky černého čaje zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat, pak sceď...

Není sůl jako sůl

Kvalitu soli v České republice definuje vyhláška 398/2016 Sb. a ta říká, že sůl musí obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného. U solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Základní dělení soli je podle původu. Kamenná sůl se doluje v podobě nerostů. Mořská sůl se získává odpařováním mořské vod...

Sůl ve výživě

Sůl neboli chlorid sodný NaCl, označovaná také jako jedlá sůl nebo kuchyňská sůl, je potřebná pro životní funkce většiny organismů. Sůl je chemickou sloučeninou sodíku a chlóru. Podobu bílých krystalků zná asi každý. Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné pro normální fungování mnoha procesů v or...

Co jsou tonka fazole a jak je používat?

Co jsou tonka fazole? Tonka fazole je koření se specifickým aroma. Jsou to fermentovaná semena stromu s názvem slivoň obecný. A nejčastěji se používá jako přísada v gastronomii. Fazole jsou asi 25-35 milimetrů dlouhé, každá má hmotnost kolem 1 gramu. Na povrchu jsou tmavé s vrás...

10 tipů, jak snížit příjem cukru

Jak (NE)sladit? Co je přirozeně sladké, už nepřislazujte. Neslaďte nápoje jako čaj a kávu. Nekupujte množství průmyslově zpracovaných sladkostí. Vybírejte sladkosti s nízkým obsahem cukru. Vybírejte sladkosti slazené například jablečným koncentrátem, nebo jiným přírodním produktem. Up...

Jak jednoduše a přírodně na barvení vajíček?

Slupky od cibule, borůvky, mrkve, to všechno známe. Pojďte ale zkusit třeba čaj a koření, je to jednoduché. Základ je voda s octem a barvivo. Použijte bílá, uvařená a dobře odmaštěná vajíčka. U přírodního barvení počítejte s delším časem. Barvy nejsou tak účinné a barvená vajíčka musí ...

Jak na podporu zdravého fungování organismu?

Seznamte se s ajurvédskými čaji.  Základem ajurvédských čajových směsí jsou byliny a koření. Himálajské byliny jsou používané v mnoha nejrůznějších kombinacích. A vždy jsou zaměřené na podporu zdravého fungování organismu. Ajurvéda znamená v překladu „nauka o životě“ a j...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení