BLOG

Zdravý životní styl

Váš nový zdravý život  Zajímáte se o své zdraví, chcete, aby vaše tělo fungovalo správně a v rovnováze, začněte u jídelníčku. Dopřejte si opravdu kvalitní a zdravé potraviny a suroviny. Na vaší volbě záleží, jen tak můžete posílit, nebo naopak oslabit správné fungování vašeho těla, svou obranyschopnost, mít dostatek energie a celkově se cítit prostě lépe.  Vyberte si z naší opravdu široké nabídky zdravých surovin. Díky naší pestré nabídce hravě zvládnete pokrýt celodenní p...

Co je pohanka?

Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty. Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit. Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se ničí cenné lá...

Co je kuskus?

Kuskus (kus kus, cous cous) je jednou ze základních severoafrických surovin. Pro jeho velmi rychlou a snadnou přípravu si získal oblibu po celém světě. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná tvrdá pšenice. Nejčastěji seženete bílý pšeničný, velmi oblíbená je ale i jeho celozrnná a špaldová varianta, určitě vyzkoušejte také cizrnový nebo ječmenný. Kuskus je těstovina, je naprosto jedinečný ve své rychlé přípravě, na rozdíl od většiny ostatních druhů těstovin, které se musí vařit po určitou do...

Co jsou jáhly?

Jak prospěšné jsou jáhly pro vaše tělo? Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů. Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky. Jahly účinky...

Co je quinoa?

Quinoa je velmi nenápadná, avšak nutričně bohatá surovina, často označovaná dokonce za superpotravinu. Je zdravou rostlinnou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků.  Quinoa účinky Díky obsahu téměř všech aminokyselin patří k velmi kvalitním rostlinným zdrojům bílkovin. Obsahuje také vitamíny a minerály, především vitamíny skupiny B, ale i vitamín C a E, dále vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, zinek a další. ...

ČAJ KOMBE

Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Chrání před důsledky stresu. Snižuje psychickou únavu a zlepšuje paměť, má antioxidační účinky, upravuje poruchy spánku, pomáhá s imunitou a mnohé další. Kombe je unikátní kombinací ženšenu pravého korejského a jujuby. Čaj KOMBE je díky kombinaci tohoto druhu ženšenu a jujuby jediný svého druhu na českém trhu. Jedinečnost ženšenu pravého korejského je v tom, že působí jako adaptogen. Adaptogen = rostlinný produkt nebo...

Co je bulgur?

Bulgur jsou nasekaná předvařená pšeničná zrna. Snadno se připravuje a jeho použití je velmi podobné jako u rýže. K jeho výrobě se používají různé druhy pšenice, nejčastěji tvrdozrnná, ale vyrábět se může například i z pšenice špaldy. Zrna pšenice se nejprve očistí a předvaří, následně se usuší a nadrtí. Díky tomuto postupu přípravy má bulgur dlouhou trvanlivost a zároveň je velmi rychle uvařený. Drtí se celá zrna včetně klíčku a otrub, řadí se tedy mezi celozrnné obilniny. Obsahuje ...

Kurkuma „zlaté koření„ a její účinky

Co je kurkuma?  Kurkuma známá především jako koření, nazývaná též indický šafrán, anebo zlatý zázvor. Kurkuma je bylinka, kurkuma dlouhá, kořen vypadající jako zázvor s výraznou žluto oranžovou barvou. Kurkumu je nejrozšířenější především v indické a asijských kuchyních. Pro svůj obsah prospěšných a účinných látek ji ale najdete ve všech východních medicínách, čínské i v ajurvédě. Kurkuma se využívá jako celkově povzbuzující prostředek. Ajurvéda ji hodnotí jako mírně...

Ostropestřec - Jak pomáhá?

Ostropestřec mariánský je nejčastěji spojován s pozitivním působením na játra.  Ostropestřec mariánský, zkráceně pouze ostropestřec, je bylina, která má v lidovém léčitelství dlouholetou tradici, pochází ze Středomoří, v našich podmínkách se pěstuje jako letnička, na první pohled je velmi podobný bodláku s typickým fialovým zbarvením. V posledních letech velmi vzrůstá jeho obliba. Proč Ostropestřec Mariánský? Ostropestřec mariánský chrání jaterní buňky před škodlivými...

Vše o Matcha Tea

Co je matcha? Matcha je 100% zelený čaj. Nejmladší lístky čajovníku rozemleté na jemný prášek. Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Pravý matcha je jasné světle zelené barvy.  Proč je matcha tak unikátní? Matcha Tea se rodí ze tmy, roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Zakrytím keřů čajovníku během určité části vegetačního období se docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem...