BLOG

Co je agar?

Co je agar? použití agaru, účinky? Agar je želírovací látka, používá se jako náhrada živočišné želatiny. Vyrábí se z mořských řas, je bez chuti a bez zápachu, má světlou barvu. Je vhodný i pro vegetariány a vegany, je 100% rostlinný.  Agar je rozpustná vláknina – po kontaktu s vodou nabobtná a vytváří gelovitou hmotu. Rozpustná vláknina je důležitá pro správné fungování střev, (funguje jako potrava pro prospěšné bakterie), tedy příznivě ovlivňuje celkové fungování střev a imunitu tě...

Co je pektin? použití pektinu

Co je pektin? Pektin E440 je zařazen jako želírující látka Pektiny patří mezi polysacharidy, které se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci, najdete je v jablkách a citrusech. Vyrábí se ze zbytků ovoce, u citrusů je obsažen především v kůře. Setkat se ale můžete i s tzv. amidovaný pektinem, který se získává chemickou reakcí přírodního pektinu. Použití pektinu Pektiny se řadí mezi želírující látky, jsou schopné na sebe dobře vázat vodu, čímž vytvářejí gel a upravova...

Minerální a chemické filtry v opalovacích krémech

Srovnání minerální vs. chemické filtry v opalovacích krémech Minerální filtry Fungují na principu zrcadla, působí čistě mechanicky, na kůži vytvoří ochrannou vrstvu, která odráží sluneční paprsky. Jejich účinek je okamžitý, stačí se prostě namazat a jít, oceníte především u dětí. Navíc každý krém je potřeba v průběhu dne obnovovat, tady oceníte okamžité působení ochrany hned dvojnásobně. Zajišťují 100% přírodní ochranu, nepronikají do pokožky. Není toxický pro člověka, ani pro přírod...

Jak na zdravé opalování a jaký vybrat opalovací krém?

Zdravé opalování, co je SPF a minerální filtr? Sluneční paprsky jsou pro tělo velmi příznivé, dodávají vitamín D, nabíjí energií, prohřívají, v podstatě přináší dobrou náladu. Umí ale také škodit, kdo se kdy spálil, ví, jak spálená kůže bolí.  Na prvním místě je bezpečnost opalování, zároveň i opalovacích krémů. Co sledovat u opalovacích krémů? SPF neboli ochranný sluneční faktor, vyjadřuje podíl blokovaných slunečních paprsků. Označuje, jak dlouho tato ochrana odolá slunečním papr...

Jak začít se zdravou stravou?

Konkrétní tipy pro zdravou změnu jídelníčku Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Její složení rozhoduje o tom, zda začnete den ve formě a plní energie. Vyvážený oběd/večeře – cílem je dostat na talíř vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a vlákniny. Sladké bez výčitek. Ano i sladkosti mohou být s minimem kalorií a cukru, zdravé a chutné.   Zdravá snídaně tipy kaše ochucená džemem, ořechovým máslem, s posypem semínek, ořechů a sušeného ovoce, zalít můžete sirupem, anebo postrouha...

Zdravý životní styl

Váš nový zdravý život  Zajímáte se o své zdraví, chcete, aby vaše tělo fungovalo správně a v rovnováze, začněte u jídelníčku. Dopřejte si opravdu kvalitní a zdravé potraviny a suroviny. Na vaší volbě záleží, jen tak můžete posílit, nebo naopak oslabit správné fungování vašeho těla, svou obranyschopnost, mít dostatek energie a celkově se cítit prostě lépe.  Vyberte si z naší opravdu široké nabídky zdravých surovin. Díky naší pestré nabídce hravě zvládnete pokrýt celodenní p...

Co je pohanka?

Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty. Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit. Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se ničí cenné lá...

Co je kuskus?

Kuskus (kus kus, cous cous) je jednou ze základních severoafrických surovin. Pro jeho velmi rychlou a snadnou přípravu si získal oblibu po celém světě. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná tvrdá pšenice. Nejčastěji seženete bílý pšeničný, velmi oblíbená je ale i jeho celozrnná a špaldová varianta, určitě vyzkoušejte také cizrnový nebo ječmenný. Kuskus je těstovina, je naprosto jedinečný ve své rychlé přípravě, na rozdíl od většiny ostatních druhů těstovin, které se musí vařit po určitou do...

Co jsou jáhly?

Jak prospěšné jsou jáhly pro vaše tělo? Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů. Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky. Jahly účinky...

Co je quinoa?

Quinoa je velmi nenápadná, avšak nutričně bohatá surovina, často označovaná dokonce za superpotravinu. Je zdravou rostlinnou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků.  Quinoa účinky Díky obsahu téměř všech aminokyselin patří k velmi kvalitním rostlinným zdrojům bílkovin. Obsahuje také vitamíny a minerály, především vitamíny skupiny B, ale i vitamín C a E, dále vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, zinek a další. ...