BLOG

Yuzu je vitamíny nabitý citrus

 Co je YUZU? Yuzu je tropické ovoce. Chutná jako grep i mandarinka dohromady, a vypadá jako citrón křížený s pomerančem. Najdete jej především v japonské a korejské kultuře. Plod yuzu ve své čerstvé formě obsahuje až třikrát více vitamínu C než obsahuje citrón. Zá...

Na co se dá použít jedlá soda?

Nejlepší přírodní prostředek pro snadný úklid.  Odstraňuje mastnotu - vyčistí skvrny - dezinfikuje - likviduje zápach   Co je jedlá soda a jak funguje? Nejprve důležité rozlišení. Jistě znáte jedlou sodu pro použití v kuchyni, především k pečení, přímo, anebo jako součást ky...

Jak využít kokosový olej?

Kokosový olej je lahodným a voňavým doplňkem k vašemu sladkému pečení a vaření. Používejte jej jako další alternativu rostlinného oleje. Chutná skvěle a některá jídla dokáže krásně ozvláštnit.   Kokosový olej je sněhobílý tuk s lehkou kokosovou vůní a chutí. Bývá většinou v tuhé podobě...

Rostlinné oleje - vyznáte se v nich?

Oleje patří mezi kvalitní zdroje tuků a tuky jsou nositelem chuti, vybírejte ale ty kvalitní. Ideálně mějte v kuchyni olejů hned několik. Některé oleje jsou určené pouze ke studené kuchyni, na saláty a k přímé spotřebě, některé jsou na pečení a některé jsou určené ke s...

Co je ghí a na co se používá?

Ghí, ghee, neboli přepuštěné máslo vzniká zahřátím másla a odstraněním mléčné složky. Ghí je tedy čistý máselný tuk, plný vitamínů a živin, který mohou používat i lidé s intolerancí na mléčné produkty. Ghí není u nás žádnou novinkou. Naše babičky jej běžně připravovaly. Ghí má totiž ...

Proč jíst datle pravidelně?

 Datle mají pravděpodobně největší energetickou hodnotu ze všech druhů ovoce. Přesto ale přes svoji vysokou sladkost nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Obsahují množství vlákniny a vitamínu B. Datle jsou sladké exotické plody, jsou přirozeně velmi sladké. Mají až karamelovou příchuť. Nejča...

Proč pít kombuchu?

Co je kombucha? Kombucha je kvašený nápoj ze slazeného čaje. Rosolovitá kombuchová kultura se vytváří na povrchu nápoje a tvarem kopíruje stěny nádoby. Tvoří tak přirozenou pokličku, pod kterou může v nápoji snadno docházet ke kvašení. Kvašením vznikají hodnotné látky jako kyselina mléčná a...

Jak vyrobit kombuchu doma?

Kombuchový nápoj vyrobíte snadno doma, trvá to asi týden. Budete potřebovat základ (matku), poptejte se po okolí, každý milovník kombuchy se jistě rád podělí. Pokud je matka tenčí než 1 mm, použijte méně tekutiny. 4 lžičky černého čaje zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat, pak sceď...

Není sůl jako sůl

Kvalitu soli v České republice definuje vyhláška 398/2016 Sb. a ta říká, že sůl musí obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného. U solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Základní dělení soli je podle původu. Kamenná sůl se doluje v podobě nerostů. Mořská sůl se získává odpařováním mořské vod...

Sůl ve výživě

Sůl neboli chlorid sodný NaCl, označovaná také jako jedlá sůl nebo kuchyňská sůl, je potřebná pro životní funkce většiny organismů. Sůl je chemickou sloučeninou sodíku a chlóru. Podobu bílých krystalků zná asi každý. Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné pro normální fungování mnoha procesů v or...