BLOG

Co je karob?

Karob se používá jako náhrada kakaa. Karob je také alternativou čokolády v biokvalitě. Karobový prášek se získává z plodů rohovníku obecného a pochází ze Středomoří. Plody jsou dlouhé tmavě hnědé lusky, které se po dozrání suší a melou. Název svatojánský chléb pochází z pověsti o svatém ...

11 důvodů, proč snídat kaše

  Je to jistota. Nemusíte ráno nic vymýšlet. Kaše je v podstatě tradice prověřená mnoha generacemi. Hned tak vám po ní nevyhládne. Dobře vyvážená kaše vás zasytí až do oběda. Rychlá příprava. Rychlé přípravě kaše se jen tak něco nevyrovná. Pokud opravdu nestíháte, volte in...

Lněné semínko funguje jako mocná potravina

Lněné semínko je semínko lnu setého. Drobné semínko funguje jako mocná potravina. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité především pro správný růst a vývoj. Dále obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály, především draslík a fosfor. Lněné se...

7 důvodů proč si dát javorový sirup

 Javorový sirup je koncentrovaná míza z javoru. Jedná se o tradiční kanadský produkt, kde má svůj původ až 80 % světové produkce. Javorový sirup je skvělou náhradou obyčejného cukru. Je to 100% přírodní produkt, podobně jako med nebo agáve. Má nižší glykemický index, tedy se pomalej...

Vločky a co jste o nich možná (ne)věděli?

  Když se řekne vločky, většina lidí si většinou vybaví snídani a vločky ovesné. Proč také ne, vločkové kaše jsou skvělé jako snídaně, mají spoustu pozitiv. Jsou rychle připravené, zasytí, dodají energii a zdraví prospěšné látky, jsou lehce stravitelné. Lze je upravovat na stovky různých způ...

Co je agar?

Co je agar? použití agaru, účinky? Agar je želírovací látka, používá se jako náhrada živočišné želatiny. Vyrábí se z mořských řas, je bez chuti a bez zápachu, má světlou barvu. Je vhodný i pro vegetariány a vegany, je 100% rostlinný.  Agar je rozpustná vláknina – po kontaktu s vodou nab...

Co je pektin? použití pektinu

Co je pektin? Pektin E440 je zařazen jako želírující látka Pektiny patří mezi polysacharidy, které se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci, najdete je v jablkách a citrusech. Vyrábí se ze zbytků ovoce, u citrusů je obsažen především v kůře. Setkat se ale můžete i s tzv....

Minerální a chemické filtry v opalovacích krémech

Srovnání minerální vs. chemické filtry v opalovacích krémech Minerální filtry Fungují na principu zrcadla, působí čistě mechanicky, na kůži vytvoří ochrannou vrstvu, která odráží sluneční paprsky. Jejich účinek je okamžitý, stačí se prostě namazat a jít, oceníte především u dětí. Navíc každý ...

Jak na zdravé opalování a jaký vybrat opalovací krém?

Zdravé opalování, co je SPF a minerální filtr? Sluneční paprsky jsou pro tělo velmi příznivé, dodávají vitamín D, nabíjí energií, prohřívají, v podstatě přináší dobrou náladu. Umí ale také škodit, kdo se kdy spálil, ví, jak spálená kůže bolí.  Na prvním místě je bezpečnost opalování, zár...

Jak začít se zdravou stravou?

Konkrétní tipy pro zdravou změnu jídelníčku Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Její složení rozhoduje o tom, zda začnete den ve formě a plní energie. Vyvážený oběd/večeře – cílem je dostat na talíř vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a vlákniny. Sladké bez výčitek. Ano i sladkosti mohou být s&nb...