Žitný kvásek

..základ pravého domácí kvásku na kváskový chléb...

První den
200 g žitné mouky
250 ml vody

- do větší nádoby nasypte mouku a smíchejte s vlažnou vodou. Zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólii a postavte na teplé místo (né však více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne. Mouka by měla začít kvasit, což poznáte podle vzniklých droboučkých bublinek a typického nakyslého aroma. 

Druhý den
- přidejte 100 g mouky a opět 250 ml vlažné vody. Těsto promíchejte a opět uložte přikryté na teplé místo. Totéž opakujte třetí i čtvrtý den, vždy přidejte 100 g mouky, jen vody postupně přidávejte méně. 

Čtvrtý den
- by měl být kvásek hotový. Mohl až dvojnásobně zvětšit svůj objem, bude typicky kysele vonět i chutnat a bude plný bublinek. Za to jsou zodpovědné vzniklé bakterie, které zpracovávají mouku za vzniku CO 2,  který tvoří bublinky. V této fázi je kvásek akorát připravený ke zpracování. Vždy si část kvásku schovejte a přikrmujte moukou a vodou, bude vám tvořit základ pro další pečení....

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení