Vážení zákazníci, z důvodu přechodu na nový ekonomický systém je momentálně náš e-shop pozastaven. Děkujeme za pochopení.

Žitný kvásek

..základ pravého domácí kvásku na kváskový chléb...

První den
200 g žitné mouky
250 ml vody

- do větší nádoby nasypte mouku a smíchejte s vlažnou vodou. Zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólii a postavte na teplé místo (né však více než 35 °C), kde zůstane do druhého dne. Mouka by měla začít kvasit, což poznáte podle vzniklých droboučkých bublinek a typického nakyslého aroma. 

Druhý den
- přidejte 100 g mouky a opět 250 ml vlažné vody. Těsto promíchejte a opět uložte přikryté na teplé místo. Totéž opakujte třetí i čtvrtý den, vždy přidejte 100 g mouky, jen vody postupně přidávejte méně. 

Čtvrtý den
- by měl být kvásek hotový. Mohl až dvojnásobně zvětšit svůj objem, bude typicky kysele vonět i chutnat a bude plný bublinek. Za to jsou zodpovědné vzniklé bakterie, které zpracovávají mouku za vzniku CO 2,  který tvoří bublinky. V této fázi je kvásek akorát připravený ke zpracování. Vždy si část kvásku schovejte a přikrmujte moukou a vodou, bude vám tvořit základ pro další pečení....