Žitné perníčky

K vůni Vánoc a domácí pohodě snad v každé domácnosti neodmyslitelně patří vánoční perníčky. Zkuste je letos ve zdravější podobě s žitnou moukou :-)

Budeme potřebovat:

800g žitné mouky
4 vejce (PRO VEGANY – vejce nahradíme cca 2 – 3 lžicemi sojové mouky a 2-3 lžicemi rostlinného mléka. Pokud se Vám zdá těsto „tuhé“, přidejte ještě trošku rostlinného mléka.)
8 lžic medu (můžeme nahradit javorovým sirupem, agávovým sirupem, … )
1 perníkové koření, postačí 1 – 2 lžíce
240g rostlinného tuku
citronová kůra z 1 citronu
1 lžíce jedlé sody
300g třtinového cukru
100g mletých ořechů (nejsou podmínkou)

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v míse na hladké těsto, a necháme ho 1 – 2 dny odstát v chladu, v lednici.
Po odstátí pracujeme s těstem jako obvykle – vyválíme a vykrajujeme motivy podle přání. Pečeme na 180°C, dokud nám perníčky nezezlátnou.
Nazdobíme – a úžasné vánoční perníky jsou na světě!