Mnoho dětí (i dospělých) má rádo koblihy a donuty. Jejich problém však spočívá ve smažení a výrobě s pšeničné mouky. Udělejte si domácí, z rýžové mouky a především - pečené!
Zdravější domácí donuty - pečené
Mnoho dětí (i dospělých) má rádo koblihy a donuty. Jejich problém však spočívá ve smažení a výrobě s pšeničné mouky. Udělejte si domácí, z rýžové mouky a především - pečené!
Budeme potřebovat:
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce vlažné vody
- 250 g hladké rýžové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1,5 lžičky kypřícího prášku (bezfosfátového)
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 245 g bílého jogurtu
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Formičky na donuty vymažeme kokosovým olejem. V malé misce smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme odstát (droždí utvoří na povrchu pěnu, jakmile se "aktivuje"). V jiné míse si smícháme mouku,sůl, muškátový oříšek, cukr a kypřící prášek. Ve druhé misce smícháme vejce, jogurt, vanilku, rozpuštěné máslo a napěněné droždí. Tekutou směs nalijeme do suché směsi mouky, koření a kypřícího prášku a vypracujeme v hladké těsto.
Naplníme těstem formičky (můžeme si pomoci sáčkem s ustřihnutou špičkou, abychom se do formiček lépe trefili. Naplníme je zhruba do 2/3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova po dobu přibližně 15 minut.
Donuty vyndáme z trouby a necháme 5 minut zchladnout ve formě. Následně je opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na roštu nebo dřevěném prkně. Zchladlé je namáčíme v rozpuštěné čokoládě, případně posypeme zdobením.
Recept vystačí na 10 - 12 porcí.