Zdravější domácí donuty - pečené

Mnoho dětí (i dospělých) má rádo koblihy a donuty. Jejich problém však spočívá ve smažení a výrobě s pšeničné mouky. Udělejte si domácí, z rýžové mouky a především - pečené!

Zdravější domácí donuty - pečené

Mnoho dětí (i dospělých) má rádo koblihy a donuty. Jejich problém však spočívá ve smažení a výrobě s pšeničné mouky. Udělejte si domácí, z rýžové mouky a především - pečené!

Budeme potřebovat:

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 250 g hladké rýžové mouky
  • 200 g třtinového cukru 
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku (bezfosfátového)
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 245 g bílého jogurtu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Formičky na donuty vymažeme kokosovým olejem. V malé misce smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme odstát (droždí utvoří na povrchu pěnu, jakmile se "aktivuje"). V jiné míse si smícháme mouku,sůl, muškátový oříšek, cukr a kypřící prášek. Ve druhé misce smícháme vejce, jogurt, vanilku, rozpuštěné máslo a napěněné droždí. Tekutou směs nalijeme do suché směsi mouky, koření a kypřícího prášku a vypracujeme v hladké těsto. 

Naplníme těstem formičky (můžeme si pomoci sáčkem s ustřihnutou špičkou, abychom se do formiček lépe trefili. Naplníme je zhruba do 2/3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova po dobu přibližně 15 minut.

Donuty vyndáme z trouby a necháme 5 minut zchladnout ve formě. Následně je opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na roštu nebo dřevěném prkně. Zchladlé je namáčíme v rozpuštěné čokoládě, případně posypeme zdobením. 

Recept vystačí na 10 - 12 porcí.