Vážení zákazníci, z důvodu přechodu na nový ekonomický systém je momentálně náš e-shop pozastaven. Děkujeme za pochopení.

Velikonoční mazanec

velikonocni-mazanec

 

Suroviny

  • 35 g droždí
  • 180 ml mléka
  • 500 g mouky na špaldový mazanec (Použít můžete i mouky samostatně, hladkou 2/3 a celozrnnou 1/3)
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 špetka muškátového oříšku (mletý)
  • 70 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 10 g mandle celé neloupané
  • 1 vejce

 

Postup:

Mandle namočte přes noc do vody, slupka půjde krásně sloupnout. Pokud zapomenete, nevadí, mandle spařte vařící vodou, anebo použijte mandle již loupané.

Rozinky zalijte rumem a nechte odpočívat. 

Připravte si kvásek. Droždí nasypte do malé misky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, musí být lehce vlažné a část přilijte k droždí. Zaprašte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek, trvá to asi 15 – 20 minut.

Ve zbytku mléka nechte zvolna rozpustit máslo a odstavte.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem, špetkou soli a rozinkami. Přilijte kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.

Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vypracujte bochánek. (Na podsypání můžete použít jakoukoliv hladkou mouku, světlou i celozrnnou.)

Připravený mazanec přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte uprostřed křížek a nechte 15 minut kynout na plechu.

Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi (můžete použít mandle celé nebo je nasekat).

Pečte nejprve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C  a dopékejte ještě 30 minut.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Naturálek zdravá výživa.