Velikonoční mazanec
Suroviny
- 35 g droždí
- 180 ml mléka
- 500 g mouky na špaldový mazanec (Použít můžete i mouky samostatně, hladkou 2/3 a celozrnnou 1/3)
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 špetka muškátového oříšku (mletý)
- 70 g rozinek
- 3 žloutky
- 10 g mandle celé neloupané
- 1 vejce
Postup:
Mandle namočte přes noc do vody, slupka půjde krásně sloupnout. Pokud zapomenete, nevadí, mandle spařte vařící vodou, anebo použijte mandle již loupané.
Rozinky zalijte rumem a nechte odpočívat.
Připravte si kvásek. Droždí nasypte do malé misky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, musí být lehce vlažné a část přilijte k droždí. Zaprašte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek, trvá to asi 15 – 20 minut.
Ve zbytku mléka nechte zvolna rozpustit máslo a odstavte.
Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem, špetkou soli a rozinkami. Přilijte kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.
Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vypracujte bochánek. (Na podsypání můžete použít jakoukoliv hladkou mouku, světlou i celozrnnou.)
Připravený mazanec přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte uprostřed křížek a nechte 15 minut kynout na plechu.
Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi (můžete použít mandle celé nebo je nasekat).
Pečte nejprve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C a dopékejte ještě 30 minut.
Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Naturálek zdravá výživa.