Velikonoční mazanec

velikonocni-mazanec

 

Suroviny

  • 35 g droždí
  • 180 ml mléka
  • 500 g mouky na špaldový mazanec (Použít můžete i mouky samostatně, hladkou 2/3 a celozrnnou 1/3)
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 špetka muškátového oříšku (mletý)
  • 70 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 10 g mandle celé neloupané
  • 1 vejce

 

Postup:

Mandle namočte přes noc do vody, slupka půjde krásně sloupnout. Pokud zapomenete, nevadí, mandle spařte vařící vodou, anebo použijte mandle již loupané.

Rozinky zalijte rumem a nechte odpočívat. 

Připravte si kvásek. Droždí nasypte do malé misky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, musí být lehce vlažné a část přilijte k droždí. Zaprašte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek, trvá to asi 15 – 20 minut.

Ve zbytku mléka nechte zvolna rozpustit máslo a odstavte.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem, špetkou soli a rozinkami. Přilijte kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.

Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vypracujte bochánek. (Na podsypání můžete použít jakoukoliv hladkou mouku, světlou i celozrnnou.)

Připravený mazanec přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte uprostřed křížek a nechte 15 minut kynout na plechu.

Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi (můžete použít mandle celé nebo je nasekat).

Pečte nejprve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C  a dopékejte ještě 30 minut.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Naturálek zdravá výživa.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení