Vegetariánské lasagne
Milujete lasagne ale nejíte maso? Jde to i bez něj. :-)
Budeme potřebovat:
- 1 balení lasagní
- 0,5l rostlinného mléka (sojové, rýžové, ovesné, kokosové, ... )
- Jíška
- Mořská sůl
- Mletý pepř
- Muškátový oříšek
- Rostlinný tuk či olej (olivový)
- 400g boloňské bezmasé omáčky
- Veganský sýr či eidam
- Oregano
- Čerstvá bazalka
- Černé olivy
Postup:
Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku z rostlinného mléka - dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku (houstne až když se mléko vaří). Přidáme mořskou sůl, pepř a můžeme přistrouhat trošku muškátového oříšku.
Zapékací mísu (nejlépe obdélníkovou vzhledem k tvaru těstovin na lasagne) vymažeme rostlinným tukem či olivovým olejem, na dno položíme jednu vrstvu obdélníků těstovin, následně potřeme boloňskou omáčkou (zhruba čtvrt sklenice), přidáme oregano, čerstvou bazalku a černé olivy (pokud nejíme olivy, samozřejmě vynecháme). Poté posypeme veganským sýrem či eidamem nastrouhaným na struhadle a zalijeme bešamelovou omáčkou - tu musíme nalít pečlivě do okrajů, aby nebyly po upeční tvrdé.
Po této vrstvě přijde další vrstva těstovin, a opakujeme vrstvy, až v poslední (čtvrté) bude pouze boloňská omáčka, bešamelová omáčka a na vrch sýr.
Zapékáme 35-40 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.