Veganská pizza

Pizza bez jakékoli živočišné ingredience. Křupavá a zdravější. :-)

Veganská pizza

Připravíme si:

Těsto

  • 150g špaldové mouky
  • 100g hladké mouky 
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 150ml vlažné vody

Na pizzu

  • Rajčatový protlak nebo rostlinná smetana na vaření
  • Zelenina dle chuti (rajčata, paprika, kukuřice, hrášek, cuketa, celer, česnek, mrkev, listový špenát, ... )
  • Žampiony
  • Veganský sýr (Violife, Veganline, ...)
  • Oregano, bazalka (sušené i čerstvé)

Postup:

Smícháme v míse špaldovou a hladkou mouku, sůl, cukr a droždí. Přilijeme olej a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme těsto, které dáme do tepla 30 minut vykynout. Můžeme jen také umístit do trouby vyhřáté na méně než 50°C. 

Mezitím můžeme na olivovém oleji lehce osmažit vybranou zeleninu a žampiony, můžeme okořenit kořením na pizzu či jiným kořením dle chuti (není nutné - zeleninu můžeme na pizzu dát i syrovou.)

Nakynuté těsto ještě lehce zpracujeme a vyválíme do placky. Položíme na plech či do dortové formy, pizza pak bude mít krásně kulatý tvar :-) 

Těsto potřeme rajčatovým pyré nebo rostlinnou smetanou, na tento základ dáme osmaženou či syrovou zeleninu, houby a zasypeme veganským sýrem (můžeme použít i třeba nastrouhané přírodní tofu.) Posypeme oreganem, bazalkou a pečeme na 190°C po dobu cca 25 minut.