Vánočka ze špaldy

Vánočka určitě patří na každý sváteční stůl. Vyzkoušejte naši verzi ze špaldové mouky. 

vanocka1 (1)

Špalda je odrůda, která se na našem území pěstovala už před staletími. Špalda má vyšší nutriční hodnotu než ostatní odrůdy pšenice, a její zrno se rozemílá na celozrnnou mouku. Špaldu můžete použít úplně stejně, jako klasickou bílou pšeničnou mouku. Špaldová mouka má lehce oříškovou chuť. 

Rozdíl v chuti téměř nepoznáte. Při pečení použijte tekutinu postupně, je možné, že ji všechnu nespotřebujete.

SUROVINY:

POSTUP:

Pokud používáte čerstvé droždí, vytvořte si kvásek (droždí, lžička cukru, lžička mouky a vlažné mléko). Pokud použijete droždí sušené, můžete smíchat všechny suroviny dohromady.

Do mísy vsypte mouku, přidejte máslo, vejce, hotový kvásek (nebo sušené droždí) a sůl.  Dobře promíchejte a ručně nebo v robotu, uhněťte v pružné a pevné těsto. Překryjte mísu čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto nechte dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto ještě zpracujte, rozválejte v proužky a zapleťte, jak jste zvyklí.

Hotovou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40-45 minut.

TIP navíc! Pokud máte rádi mandle, přidejte hrst celých mandlí přímo do těsta. Přidat můžete i hrst rozinek.

Mandle můžete použít celé do těsta, na posyp lupínky, anebo mandle pokrájené/rozlámané na menší kousky.

vanocka2 (1)

Krásné vánoční pečení a krásné svátky vám přeje Naturálek, zdravá výživa Pardubice.