Rychlá, vynikající bábovka, kterou si ihned oblíbíte pro její lehce banánovou chuť.
Základní těsto:
2 banány (místo vejce)
1,5 hrnečku polohrubé mouky
1 - 1/2 hrnečku třtinového cukru (s cukrem opatrně – banány dělají bábovku sladší)
1/2 hrnečku oleje (můžeme použít třeba kokosový)
1 hrnek rostlinného mléka
kypřící prášek (pokud máme větší pytlík, použijeme jen půlku či méně – jinak by bábovka měla štiplavou chuť)
hrubá mouka/strouhanka na vysypání formy
Podle přání a chuti:
Mleté ořechy
Strouhaný kokos
Mák
Kakao (pokud chceme dělat mramorovou bábovku)
Čokoládu na vaření
Postup:
Banány rozmačkáme vidličkou. V míse smícháme všechny ingredience na základní těsto, dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky.
Poté přidáme do těsta podle chuti ořechy, mák či kokos (nebo co máme v bábovce nejraději) a opět dobře promícháme. Poté nalijeme do formy, kterou jsme předem vymazali olejem a vysypali hrubou moukou či strouhankou.
Pokud chceme dělat mramorovou bábovku, část těsta odlijeme a smícháme s kakaem. Do formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto, abychom vytvořili vzor.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě na cca 170 – 190°C. Špejlí občas zkusíme, jestli se těsto ještě lepí. V případě, že ne, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Nakonec bábovku ještě můžeme polít rozpuštěnou čokoládou na vaření. Necháme zatuhnout a podáváme.