Houbový Kuba, jídlo, které se podle tradice podává jako polední jídlo na Štědrý den. Jedli ho již staří Slované.
Připravíme si:
- 50 g sušených hub
- 500 g ječných krup velkých
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo / sádlo
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
Postup:
Kroupy vaříme v osolené vodě s troškou olivového oleje po dobu 30ti minut. Po uvaření necháme asi 5 minut dojít a pak scedíme.
Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a podusíme předem povařené sušené houby.
Zapékací misku nebo jinou vhodnou nádobu (plech, pekáček) vymažeme máslem (po staročesku sádlem). Do mísy vložíme krou
py a promícháme s olivovým olejem. Poté vmícháme směs hub s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Na povrch naskládáme plátky másla či polijeme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme v troubě.