Linecké je jeden z klasických druhů vánočního cukroví. Ať už pečete deset druhů nebo jenom tři, linecké by nemělo chybět. Zkuste náš recept ze špaldové mouky. Možná ani nepoznáte rozdíl, ale špaldová mouka je plná živin a má lehce oříškovou chuť. Je vynikající.
Čím promazáváte? Věděli jste, že naše babičky nedaly dopustit na šípkovou marmeládu? To musíte vyzkoušet, je ideální, tak akorát sladká, spíše lehce pikantní. Linecké s šípkovou je prostě nej. A pokud nemáte šípkovou, namažte rybízovou.
Suroviny:
- 300 g špaldové mouky
- 200 g másla
- 100 g sladěnky ječmenné (dá se použít i rýžový nebo pšeničný sirup, anebo jiné sladidlo)
- Marmeláda na slepování
Postup:
Mouku, máslo a sladidlo zpracujte na hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
Vychladlé těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte tvary, které rozkládejte na plech.
Pečte v troubě na 170°C do lehce růžové barvy.
Po vychladnutí slepujte marmeládou.
Tip: Místo marmelády můžete použít čokoládové nebo lískooříškové máslo a dodat cukroví novou chuť. Můžete jej pak připravit kdykoliv během roku.
Dobrou chuť vám přeje Naturálek, e-shop a prodejna se zdravou výživou.