Rýžový nákyp se švestkami

Kdo by neznal tuhle sladkou klasiku, zkuste náš recept.

1 hrnek mléčné rýže bílé
2 hrnky vody
1 hrnek rostlinného mléka
2 vejce od šťastné slepičky
1 balení (250g) bio tvarohu
balení (200g) sušených švestek
4 lžíce agávového sirupu
1 balení bio třtinového vanilkového cukr
lžíce kokosového oleje

Postup

Rýži zalijte vodou a vařte do vypaření (cca 10 minut). Pak zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Nechte mírně vychladnout (30 minut). Do rýže zamíchejte agávový sirup, vanilkový cukr, tvaroh a žloutky. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.

Menší pekáč (18x27cm) si vymažte olejem a rozprostřete polovinu rýžové směsi. Poklaďte sušené švestky a přikryjte zbytkem rýžové směsi.

Nakonec dejte pár kousků kokosového oleje i navrch. Pečte na 150°C 50 minut. Nechte vychladnout, než budete podávat.

Tip! Misto švestek můžete použít i sušené meruňky.

Doporučení! Opravdu použijte mléčnou rýži bílou, která má krásně krémovou konzistenci ihned po uvaření narozdíl od například Basmati rýže, která se nelepí.