Rychlé recepty a tipy z cizrny

Cizrnovo-zeleninová kaše, cizrnovo-bramborová kaše, prohřívací cizrnová polévka, cizrnová polévka alá gulášovka, cizrnový guláš

Cizrnovo-zeleninová kaše

jako příloha k nedělnímu masu.

Připravte si uvařenou cizrnu, kořenovou zeleninu, cibuli několik stroužků česneku, vývar, sůl a pepř, olivový olej a šťávu z citrónu. Množství přizpůsobte požadovanému množství kaše. V základu použijte poměr 100 g cizrny, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 ml vývaru. Česnek, citrónovou šťávu, sůl a pepř přidávejte podle chuti.

Na pánvi a lžíci oleje orestujte kořenovou zeleninu, cibuli a česnek, přisypte cizrnu. Podlijte vývarem a vařte doměkka. Směs rozmixujte. Při mixování přidávejte po troškách olivový olej. Nakonec zakápněte citrónovou šťávou, osolte a opepřete.


Cizrnovo-bramborová kaše

Uvařte cizrnu a slijte. Uvařte brambory, ale uschovejte vodu. Obě suroviny přesuňte do mixéru. Přidejte lžíci másla, sůl podle chuti a rozmixujte. Vodu přilévejte v průběhu mixování do požadované konzistence kaše. Množství cizrny a brambor volte podle chuti, poměr můžete libovolně měnit.


Prohřívací cizrnová polévka

150 g cizrny namáčejte, pak uvařte. Voda by měla sahat asi 10 cm nad cizrnu, občas seberte z povrchu pěnu. Asi po půl hodině přidejte šťávu z poloviny limetky, pokrájenou chilli papričku, olivový olej a na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli. Vařte asi 30 minut, ztlumte, osolte a přidejte lžíci miso.


Cizrnová polévka alá gulášovka

Základ cibule, česnek, lžíce sladké papriky, nakrájená kořenová zelenina, zalijte vodou a chvilku povařte, přidejte brambory, případně dolijte vodu a vařte až bude zelenina měkká. Přidejte předem uvařenou cizrnu, osolte, přidejte lahůdkové droždí a prolisovaný česnek. Vyjměte sběračku zeleniny stranou a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpět kousky zeleniny.


Cizrnový guláš

Recept je stejný jako když připravujete klasický guláš z masa, jen místo masa vsypte sterilovanou, nebo předvařenou cizrnu. Opečte cibuli na oleji, zasypte kořením, přisypte uvařenou, nebo sterilovanou cizrnu. Dobře promíchejte, aby se cizrna obalila tukem a kořením. Zalijte vodou, nebo vývarem a povařte. Před podáváním vyjměte naběračku cizrny stranou, rozmixujte a naběračku vraťte zpět. 


 

Tip na přípravu cizrny

Vzhledem k dlouhé době přípravy cizrny doporučujeme, uvařte si vždy celý sáček. Po vychladnutí si pak nadávkujte malé porce a uložte do mrazáku. Budete mít tak připravenou cizrnu po ruce, kdykoliv na ni dostanete chuť.

Pokud si nejste jistí, jak správně cizrnu uvařit, přečtěte si náš návod na přípravu.