Přílohy trochu jinak

nemusí být složité, aby byly jiné :-)

Houskové knedlíky s bylinkami - 8 kusů

  • 4 ks staršího pečiva
  • 3 lžíce celozrnné žitné mouky
  • 1 biovejce
  • 150 ml mléka ( sójového, ovesné ale i rýžového)
  • rozmarýn, petrželka
  • špetka muškátového květu

 

  1. Pečivo nakrájíme na kostky a necháme okorat ( na chvíli můžete dát do trouby a nechat vychladil. Pečivo nám krásně ztvrdne). pečivo, žloutek, mouku, mléko a bylinky smícháme a necháme odstát.
  2. S bílku vyšlehejte sníh a vmíchejte jej do směsi
  3. Poté tvarujte koule o průměru dlaně ( já je připravuji ručně). Vařím v parním hrnci cca 12 minut.

Opékané polentové trojhránky (nebo kolečka)

  • 150 g 1 minutové polenty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 lžička soli
  • 500 ml vody

 

  1. Vodu s bylinkami a solí přivedeme k varu,  vsypeme polentu a minutu až dvě povařte.
  2. Směs vylijte na malý plech ( cca 20x 30 cm) vyložený pečící papírem a nechte jí dostatečně vychladnout
  3. Vykrajujte trojhránky, které osmahneme na oleji dozlatova.

Servírovat je můžete k omáčkám místo knedlíků.

Pečené brambor s krustou z ořechů a semínek

  • 500 g malých brambor
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g dýňovým semínek
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce mořské soli

 

  1. Brambory důkladně omyjte, promíchejte olejem, posolte a pečte 30 minut při teplotě 20 °C.
  2. Ořechy a semínka nasekejte na hrubo a brambory jimi posypte. Pečte ještě 10 minut, aby se ořechy a semínka opražily...

Výtečné jsou samotné, ale hodí se i jako příloha k zeleninovým pokrmům.