nemusí být složité, aby byly jiné :-)
Houskové knedlíky s bylinkami - 8 kusů
- 4 ks staršího pečiva
- 3 lžíce celozrnné žitné mouky
- 1 biovejce
- 150 ml mléka ( sójového, ovesné ale i rýžového)
- rozmarýn, petrželka
- špetka muškátového květu
- Pečivo nakrájíme na kostky a necháme okorat ( na chvíli můžete dát do trouby a nechat vychladil. Pečivo nám krásně ztvrdne). pečivo, žloutek, mouku, mléko a bylinky smícháme a necháme odstát.
- S bílku vyšlehejte sníh a vmíchejte jej do směsi
- Poté tvarujte koule o průměru dlaně ( já je připravuji ručně). Vařím v parním hrnci cca 12 minut.
Opékané polentové trojhránky (nebo kolečka)
- 150 g 1 minutové polenty
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 lžička soli
- 500 ml vody
- Vodu s bylinkami a solí přivedeme k varu, vsypeme polentu a minutu až dvě povařte.
- Směs vylijte na malý plech ( cca 20x 30 cm) vyložený pečící papírem a nechte jí dostatečně vychladnout
- Vykrajujte trojhránky, které osmahneme na oleji dozlatova.
Servírovat je můžete k omáčkám místo knedlíků.
Pečené brambor s krustou z ořechů a semínek
- 500 g malých brambor
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g dýňovým semínek
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce mořské soli
- Brambory důkladně omyjte, promíchejte olejem, posolte a pečte 30 minut při teplotě 20 °C.
- Ořechy a semínka nasekejte na hrubo a brambory jimi posypte. Pečte ještě 10 minut, aby se ořechy a semínka opražily...
Výtečné jsou samotné, ale hodí se i jako příloha k zeleninovým pokrmům.