Polentové lívance

Lívance jsou lahodně jemné. Těsto vám vydrží v lednici i několik dní, nakrájejte si kolik spotřebujete, opečte na pánvi a dochuťte. 

150 g instantní polenty
375 ml rýžového nebo mandlového mléka
2 lžíce másla
šp. soli

Na ozdobu čerstvé nebo lyofilizované ovoce, moučkový třtinový cukr nebo kokosový cukr na poprášení, javorový sirup na případné dochucení.

Polentu uvařte podle návodu, místo vody ale použijte rýžový nápoj, je lehce nasládlý, lívance budou i bez cukru dobré. Jakmile je polenta hotová, vmíchejte máslo a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
Hmota by měla mít konzistenci asi jako modelína. Nechte lehce vychladnout, přesuňte na potravinovou folií. Vytvořte váleček, zabalte a dobře utáhněte konce. Uložte do lednice, nebo na pár minut do mrazáku. (Takto vám vydrží v lednici i několik dnů.)
Těsto vybalte a nakrájejte na plátky, ty pak opečte z obou stran dozlatova na nepřilnavé pánvi.

Ozdobte, jak jste zvyklí, ovocem, sirupem, zakysanou smetanou, ořechy.