Pohankové mističky s kokosem a sirupem

Sladký dezert - třeba po Štědrovečerní večeři k rozbalování dárků ... Anebo jen tak na mlsání. :-)

Připravíme si:

  • 3/4 litru kokosového, mandlového nebo rýžového mléka
  • 4 lžíce celých loupaných mandlí 
  • 6 - 7 lžic strouhaného kokosu
  • 6 lžic javorového, agávového, rýžového (...) sirupu
  • 1 čajová lžička mletého kardamomu nebo skořice 
  • 100g pohankové krupice
  • 3lžice medu (nebo sirupu) na ozdobu 
  • Hrst vlašských ořechů nebo kokosových chipsů na vrch mističky
  • Špetka mořské soli 

Postup:

V hrnci ohřejeme mléko se špetkou mořské soli. Přidáme kokos, mandličky, kardamom či skořici a sirup. Promícháme a přivedeme k varu. 
Následně za stálého míchání přisypáváme krupici, dáváme pozor aby se nám nevytvořili hrudky. Na mírném plameni povaříme zhruba 6 minut. Pod pokličkou necháme dojít. 
Předehřejeme troubu na 160°C. Směs rozdělíme do zapékacích mističek a dáme zapéct na 5-8 minut do trouby,uvidíme, jak rychle se bude směs propékat. Po vytažení ozdobíme ořechy nebo kokosovými chipsy, můžeme použít také ovoce - třeba na plátky nakrájené jablíčko nebo pomeranč, polít troškou sirupu či medu a posypat špetkou skořice. 
Podáváme teplé.