Sladký dezert - třeba po Štědrovečerní večeři k rozbalování dárků ... Anebo jen tak na mlsání. :-)
Připravíme si:
- 3/4 litru kokosového, mandlového nebo rýžového mléka
- 4 lžíce celých loupaných mandlí
- 6 - 7 lžic strouhaného kokosu
- 6 lžic javorového, agávového, rýžového (...) sirupu
- 1 čajová lžička mletého kardamomu nebo skořice
- 100g pohankové krupice
- 3lžice medu (nebo sirupu) na ozdobu
- Hrst vlašských ořechů nebo kokosových chipsů na vrch mističky
- Špetka mořské soli
Postup:
V hrnci ohřejeme mléko se špetkou mořské soli. Přidáme kokos, mandličky, kardamom či skořici a sirup. Promícháme a přivedeme k varu.
Následně za stálého míchání přisypáváme krupici, dáváme pozor aby se nám nevytvořili hrudky. Na mírném plameni povaříme zhruba 6 minut. Pod pokličkou necháme dojít.
Předehřejeme troubu na 160°C. Směs rozdělíme do zapékacích mističek a dáme zapéct na 5-8 minut do trouby,uvidíme, jak rychle se bude směs propékat. Po vytažení ozdobíme ořechy nebo kokosovými chipsy, můžeme použít také ovoce - třeba na plátky nakrájené jablíčko nebo pomeranč, polít troškou sirupu či medu a posypat špetkou skořice.
Podáváme teplé.