Plněný zapečený lilek

Lilek zapečený se zeleninou, tofu, veganským párkem a sýrem. Připravit ho můžete v troubě, anebo na grilu. 

  • 1 střední lilek
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 menší červená paprika
  • 1 větší rajče / 4 cherry rajčátka
  • 1 lžíce kečupu
  • špetka chilli
  • himalájská sůl
  • koření holy veggie
  • 1 uzené tofu
  • veganský sýr (není podmínkou)
  • 1 veganský párek (není nutný)
  • olivový olej

Lilek rozkrojte podélně na půl, vydlabejte část vnitřní dužiny, kterou nakrájejte na malé kostičky. 
Rozehřejte olej a orestujte pokrájenou cibulku, nakrájené kostičky lilku, papriku, rajčátka, řapíkatý celek, párek. Můžete podlít trochou vody a přiklopte pokličkou. Po cca 5 - 10 minutách dušení přidejte lžíci kečupu, pokrájené tofu, chilli, sůl a nechte probublat, až směs malinko zhouste a odpaří se voda. 
Rozpůlený lilek naplňte směsí, posypte veganským sýrem a pečte.

Na grilu pečte do zlatova, kontrolujte, aby se vám lilek nepřipálil.
V troubě pečte na 200°C zhruba půl hodinky.

Směs, kterou plníte lilek můžete libovolně obměňovat. Skvěle se hodí i mozarella, čerstvé bylinky, olivy, libová šunka, kombinujte podle chuti.