Lilek zapečený se zeleninou, tofu, veganským párkem a sýrem. Připravit ho můžete v troubě, anebo na grilu.
- 1 střední lilek
- 2 jarní cibulky
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- 1 menší červená paprika
- 1 větší rajče / 4 cherry rajčátka
- 1 lžíce kečupu
- špetka chilli
- himalájská sůl
- koření holy veggie
- 1 uzené tofu
- veganský sýr (není podmínkou)
- 1 veganský párek (není nutný)
- olivový olej
Lilek rozkrojte podélně na půl, vydlabejte část vnitřní dužiny, kterou nakrájejte na malé kostičky.
Rozehřejte olej a orestujte pokrájenou cibulku, nakrájené kostičky lilku, papriku, rajčátka, řapíkatý celek, párek. Můžete podlít trochou vody a přiklopte pokličkou. Po cca 5 - 10 minutách dušení přidejte lžíci kečupu, pokrájené tofu, chilli, sůl a nechte probublat, až směs malinko zhouste a odpaří se voda.
Rozpůlený lilek naplňte směsí, posypte veganským sýrem a pečte.
Na grilu pečte do zlatova, kontrolujte, aby se vám lilek nepřipálil.
V troubě pečte na 200°C zhruba půl hodinky.
Směs, kterou plníte lilek můžete libovolně obměňovat. Skvěle se hodí i mozarella, čerstvé bylinky, olivy, libová šunka, kombinujte podle chuti.