Plněné grilované žampiony
Letní grilování nabízí spoustu možností. Jednou z nich jsou i grilované žampiony :-)
Připravíme si:
- 10 - 20 větších žampionů
- 50g quinoy (může být i kuskus či bulgur)
- Menší šálek listového špenátu
- Grilovací koření, oregano, kari, ... (koření dle chuti)
- Olivový olej
- Veganský sýr či tofu natural (vegetariáni mohou použít i eidam či mozzarellu)
Postup:
Žampiony zbavíme slupky, odřízneme nožky a vydlabeme trošku vnitřku, aby se nám vešla náplň.
V hrnci uvaříme podle návodu quinou, kuskus či bulgur. Na pánvi rozehřejeme rostlinný tuk či máslo, přidáme uvařenou quinou, pokrájené nožky žampionů, listový špenát a trošku koření. Směs pár minut restujeme.
Následně směsí naplníme klobouky žampionů, navrch posypeme strouhaným sýrem či tofu. Naplněné žampiony položíme na alobal.
V menší misce smícháme několik lžic olivového oleje spolu s grilovacím kořením, kari, oreganem. Marinádou potřeme žampiony z vrchu a ze stran, zabalíme pečlivě do alobalu a umístíme na gril. Grilujeme cca 10 - 15 minut.
Tip: Místo náplně v receptu můžeme houby naplnit třeba listovou bazalkou a pokrájeným cherry rajčátkem.