Lehký a zdravý květák je možné připravit na opravdu mnoho způsobů. Zkuste ho pečený s kořením na olivovém oleji...
Pečený kořeněný květák na olivovém oleji
Budeme potřebovat:
- 1 květák
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžíce sladké mleté papriky
- Šťáva z půlky citronu
- 1/2 lžičky chilli (pokud nemáme rádi pálivé, vynecháme)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce sojové omáčky
- Himalájská sůl
- Mletý pepř
Postup:
Troubu předehřejeme na 220°C a vyložíme plech pečícím papírem. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a přendáme do větší mísy. Zalijeme olivovým olejem, citronovou šťávou, sojovou omáčkou a přidáme koření. Důkladně promícháme, aby se všechny růžičky květáku dobře obalily v marinádě. Můžeme nechat 10 - 15 minut proležet, aby květák nasákl chuť a vůni marinády, ale není to podmínkou.
Vsypeme květák na plech a dáme péct na 35 - 45 minut do trouby, dokud nezezlátne. Občas jednotlivé kousky otáčíme, aby se dobře propekl ze všech stran.