Kustovnice čínská (goji)
Kustovnice (goji – čti godži)
Goji jsou plody keře, který roste v himalájích a jmenuje se Kustovnice čínská.
Goji vypadá jako špičaté a úzké rozinky světle červené barvy. Chutí připomínají něco mezi brusinkou a šípkem, ale jsou malinko sladší.
Co kustovnice obsahuje?? Je zdrojem mnoha živin. Obsahuje hlavně cenné aminokyseliny, stopové prvky jako je zinek, železo, vápník, selen a hořčík. Dále vitamíny C, B1, B2, B6 a provitamín A. Kustovnice je bezvadná v tom, že není bohatá na ovocné cukry, což znamená, že obsahuje méně kalorií než jiné druhy sušeného ovoce.
Z pohledu čínské medicíny je kustovnice pokladem, který je využívám na podporu dlouhověkosti, síly, mužské potence a sexuální energie. Mimo to prý pomáhá i při zlepšení činnosti ledvin a jater.
Kustovnice a její doporučené dávkování ? Doporučuje, se konzumovat 2 polévkové lžíce 3x týdne. Jíst ji mohou i děti ovšem ne v takovém množství jako rozinky.
Jak a v čem jíst kustovnici ?
Plody kustovnice se přidávají do jogurtů, snídaňových kaší či cereálií. Super jsou do pudingu a nebo prostě jenom tak na zobání.
Energie: 1500 kJ / 358 kcal
Tuky: 1.1 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0.5 g
Sacharidy: 70 g – z toho cukry 44.2 g
Bílkoviny: 14.4 g
Sůl: 0. g
Vláknina: 2 g