Jablečný koláč

Lahodný a šťavnatý koláč, hotový za pár minut.

1 hrnek špaldové mouky hladké (klidně i celozrnné)
2 vejce
Vanilkový cukr
1-3 lžíce třtinového cukru (podle zvyku)
1 lžička kypřícího prášku
1/4 - ½ hrnku mléka
2 lžíce másla nebo olej
Špetka soli
3-4 jablka (podle velikosti)
Šťáva z půlky citrónu
2 lžíce marmelády

Vejce vyšlehejte metlou, přilijte olej nebo máslo, mléko. Mléko nepřilévejte celé, nechte si trochu na případné ředění těsta. Podle toho jakou použijete mouku, my použili celozrnnou špaldovou, ta si žádá více tekutiny). Nakonec předejte cukry a prošlehejte.

Postupně přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Výsledné těsto by mělo být řídké asi jako na bábovku.

Jablka omyjte a nakrájejte na plátky nebo půlměsíčky. V míse smíchejte jablka se šťávou z půlky citronu a přidejte 2 vrchovaté lžíce džemu. Podle sladkosti jablek a marmelády můžete/nemusíte přidat cukr.

My jsme použili domácí meruňkovo-broskvovou sladkou, takže jsme už cukr nepřidávali.