Jablečný koláč bez přidaného cukru

Vláčný a šťavnatý jablečný koláč bez cukru.

 jablecny_kolac (1)


250 g hladké BIO mouky
125 g čerstvého másla
větší špetka soli
50 ml ledové vody
1 kg sladších jablek 
citrón nebo citrónovou šťáva
1 vanilkový pudink
vanička tvarohu
1 lžička skořice,
meruňková domácí marmeláda
Pokud máte opravdu kyselá jablka, přidejte do receptu cukr podle chuti.

Mouku přesejte do velké mísy, přisypte sůl a pokrájené změklé máslo. Začněte rukama vypracovávat těsto a po troškách přilévejte ledovou vodu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 20 minut do lednice. 

Oloupejte jablka a pokrájejte, můžete na větší kostičky, anebo silnější plátky. Jablka přelijte citronovou šťávou, přilijte trochu vody, přidejte skořici a pár minut povařte. Ve sklenici vody rozmíchejte pudink a přelijte jím jablka, vařte asi minutu.

Koláčovou formu vyložte pečícím papírem. Vychladlé těsto rozválejte a přeneste do formy, okraje vytvarujte prsty. Dno koláče potřete meruňkovou marmeládou a potom tvarohem. Přidejte jablečnou směs a rozetřete.

Pečete cca 30 min, dokud okraje nezrůžoví. 

Tip navíc! Okraje můžete při pečení párkrát potřít směsí marmelády a vody, postačí lžíce od každého.

Pokud použijete menší formu a zbyde vám těsto, vyválejte plát a přikryjte s ním koláč, anebo vykrájejte proužky a vytvořte mřížku.

 

Dobrou chuť vám přeje Naturálek, zdravá výživa Pardubice

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení