Výborný jablečný koláč, kde není potřeba používat cukr. Jablíčka jsou přirozeně sladká a bohatě stačí :-))) Tak vám přeji DOBROU CHUŤ jo a abych nezapomněla je opravdu rychlý.
Na základní těsto budete potřebovat:
250 g hladké BIO mouky
125 g čerstvého másla
větší špetka soli
50 ml ledové vody
Máslo nebo trochu oleje na vymazání koláčové formy
1 kg jablek (sladší druh)
citrón nebo citrónovou šťávu
1 vanilkový pudink
vanička tvarohu
1 lžička ceylonské skořice, meruňkovou domácí marmeládu
Základní těsto na koláč připravíte tak, že do mouky smícháte sůl a pokrájíte máslo (změklé POZOR nerozehřívat, nechat změknout při pokojové teplotě) a začínáte promačkávat hmotu mezi prsty a přidávejte vodu. Těsto řádně zpracujte a poté zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 min odpočinout v chladu.
V mezičase si pokrájejte jablíčky (DOPORUČUJI oloupat), přidejte dvě lžičky citrónové šťávy a dejte je do hrnce s trochou vody povařit. Přidejte skořici. K zahuštění používám vanilkový pudink. Jenom ho rozpustím ve vodě a naliji na jablíčka a nechám 1 min povařit.
Vymažte si koláčovou formu máslem a nebo troškou oleje.
Těsto pěkně malým válečkem rozválejte do formy a okraje vytvarujte prsty.
Dno koláče potřete meruňkovou marmeládou a potom tvarohem. Přidejte jablíčkovou směs a rozetřete.
Pečete cca 30 min ale raději kontrolujte okraje koláče podle kterých to poznáte bezpečně. Aby koláč vypadal lépe tak DOPORUČUJI lžičku meruňkové marmelády rozmíchat ve vodě a koláč při pečení potírat a to i okraje koláče. Bude se krásně lesknut .