Vláčný a šťavnatý jablečný koláč bez cukru.
250 g hladké BIO mouky
125 g čerstvého másla
větší špetka soli
50 ml ledové vody
1 kg sladších jablek
citrón nebo citrónovou šťáva
1 vanilkový pudink
vanička tvarohu
1 lžička skořice,
meruňková domácí marmeláda
Pokud máte opravdu kyselá jablka, přidejte do receptu cukr podle chuti.
Mouku přesejte do velké mísy, přisypte sůl a pokrájené změklé máslo. Začněte rukama vypracovávat těsto a po troškách přilévejte ledovou vodu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 20 minut do lednice.
Oloupejte jablka a pokrájejte, můžete na větší kostičky, anebo silnější plátky. Jablka přelijte citronovou šťávou, přilijte trochu vody, přidejte skořici a pár minut povařte. Ve sklenici vody rozmíchejte pudink a přelijte jím jablka, vařte asi minutu.
Koláčovou formu vyložte pečícím papírem. Vychladlé těsto rozválejte a přeneste do formy, okraje vytvarujte prsty. Dno koláče potřete meruňkovou marmeládou a potom tvarohem. Přidejte jablečnou směs a rozetřete.
Pečete cca 30 min, dokud okraje nezrůžoví.
Tip navíc! Okraje můžete při pečení párkrát potřít směsí marmelády a vody, postačí lžíce od každého.
Pokud použijete menší formu a zbyde vám těsto, vyválejte plát a přikryjte s ním koláč, anebo vykrájejte proužky a vytvořte mřížku.
Dobrou chuť vám přeje Naturálek, zdravá výživa Pardubice