Falafel

Falafel, jedna z arabských specialit z cizrny a zeleniny, obohatí Váš domov novou chutí. Podávejte ho v tortille, s celerovými či bramborovými hranolkami, zeleninou, ... 

Falafel

Připravíme si:

  • 2 šálky cizrny (namočené přes noc)
  • 1 šálek nasekané zelené cibule
  • 1 šálku nasekané petrželky
  • 2 - 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne klasického kmínu)
  • 1 - 2 lžičky soli 
  • 1 lžičky pepře
  • větší špetka chilli či koriandru

Postup:

Cizrnu namočíme přes noc do vody. Poté slijeme.
Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibulku, petrželku, prolisovaný nebo nadrobno pokrájený česnek a umixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice.
Poté vytvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. 
Připravit můžeme dvěma způsoby:

  1. Pečeme na 220 °C dozlatova na pečícím papíru. Po 20 minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran.
  2. Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.

Způsob podávání je jen na Vás - v tortille se zeleninou, s hranolkami, jen se zeleninou a sojanézou, ...