Dýňový krém
Výborná, jemná dýňová polévka hodící se i ke slavnostním příležitostem.
Připravíme si:
- 900 g dýně (máslová, hokkaido, ...)
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 balení smetany na vaření
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- mořská či himalájská sůl
- 1/4 lžičky sušené šalvěje
- čerstvě mletý pepř
- lžíce másla
Postup:
Dýni omyjeme, oloupeme a zbavíme semínek. Dužinu nakrájíme na malé kostičky (1 - 2 cm). Oloupeme cibulku, nakrájíme na drobné kostičky. Následně oškrabeme mrkev, celer a taktéž pokrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme máslo a lehce orestujeme cibulku, mrkev a celer. Musí pouze změknout, nikoli zhnědnout! Poté přidáme ještě dýni, zalijeme zeleninovým vývarem. Nakonec ještě přidáme šalvěj, sůl a pepř. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 45 minut přikryté poklicí. Dýně musí být po uvaření měkká.
Polévku rozmixujeme důkladně tyčovým mixérem, dáme pozor, aby nezůstaly hrudky. Také je možné polévku přelít do velkého kuchyňského mixéru. Nakonec do polévky vmícháme smetanu na vaření a trošku másla. Je-li polévka příliš hustá, zředíme ještě vývarem, pokud nám zbyl, vodou či mlékem.
Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami.