Dýňové risoto

Lahodně jemné rizoto s dýní a kokosovým mlékem. 

 dynove_rizoto (1)

  • 170 g červených fazolí (předem namočené přes noc)
  • 250 ml kokosového mléka
  • 250 g dýně
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • půl lžičky tymiánu
  • půl lžičky himalájské či mořské soli
  • 230 g rýže

Den předem namočte fazole, vsypte do hrnce a zalijte vodou, fazole musí být potopené. Druhý den slijte a v čisté vodě uvařte doměkka.

Jakmile jsou fazole měkké, přilijte kokosové mléko. Očistěte dýni, vydlabejte semínka a pokrájejte na menší kousky. (dýni hokaido loupat nemusíte, dýni máslovou ano), prozatím dejte stranou.

Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky, přidejte k fazolím. Osolte, opepřete a přidejte tymián.

Propláchněte rýži a přisypte ke směsi. Tekutina by měla sahat 1 - 2 cm nad suroviny, pokud ne, dolijte vodou. Přiklopte a zvolna vařte. 

Nakonec přidejte pokrájenou dýni a vařte do změknutí. Postačí zhruba 20 minut. Můžete vařit kratší dobu, aby zůstaly viditelné kostičky dýně, anebo déle, kdy se vám dýně téměř rozpadne a zahustí směs jako omáčka.

Podávejte posypané dýňovými semínky, můžete posypat i pokrájeným tofu nebo jiným sýrem, použijte čerstvé bylinky.

Dobrou chuť vám přeje Naturálek, prodejna a e-shop se zdravou výživou