Lahodně jemné rizoto s dýní a kokosovým mlékem.
- 170 g červených fazolí (předem namočené přes noc)
- 250 ml kokosového mléka
- 250 g dýně
- 1 mrkev
- 1 cibule
- špetka pepře
- půl lžičky tymiánu
- půl lžičky himalájské či mořské soli
- 230 g rýže
Den předem namočte fazole, vsypte do hrnce a zalijte vodou, fazole musí být potopené. Druhý den slijte a v čisté vodě uvařte doměkka.
Jakmile jsou fazole měkké, přilijte kokosové mléko. Očistěte dýni, vydlabejte semínka a pokrájejte na menší kousky. (dýni hokaido loupat nemusíte, dýni máslovou ano), prozatím dejte stranou.
Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky, přidejte k fazolím. Osolte, opepřete a přidejte tymián.
Propláchněte rýži a přisypte ke směsi. Tekutina by měla sahat 1 - 2 cm nad suroviny, pokud ne, dolijte vodou. Přiklopte a zvolna vařte.
Nakonec přidejte pokrájenou dýni a vařte do změknutí. Postačí zhruba 20 minut. Můžete vařit kratší dobu, aby zůstaly viditelné kostičky dýně, anebo déle, kdy se vám dýně téměř rozpadne a zahustí směs jako omáčka.
Podávejte posypané dýňovými semínky, můžete posypat i pokrájeným tofu nebo jiným sýrem, použijte čerstvé bylinky.
Dobrou chuť vám přeje Naturálek, prodejna a e-shop se zdravou výživou