Dýňové noky

Rychlé, chutné a univerzální jídlo. Můžete připravit variantu bez lepku i s lepkem.

250g nastrouhané dýně, syrové, nejlépe dýně hokkaido
1x domácí vajíčko
rýžová mouka
sůl

Dýni nastrouhejte na jemném struhadle. Mírně posolte a nechte chvíli odstát. Přebytečnou vodu vymačkejte a slijte.

Přidejte 1x domácí vajíčko a rýžovou mouku. Mouku, celkem asi 7 lžic, přidávejte postupně, nemusíte ji spotřebovat všechnu. Těsto musí být mazlavé, aby se noky nerozvařovaly a po uvaření byly krásně hladké.

Z těsta vytvarujte kuličky, nebo vykrajujte lžící noky a rovnou je vhazujte do vroucí osolené vody. Jakmile noky vyplavou, jsou hotové.

Noky dále upravujte podle chuti, opečte je na pánvi se zeleninou, přihoďte do omáčky nebo do polévky. Noky můžete i zamrazit na později.

Klidně zkuste variantu na sladko se zakysanou smetanou, posypte opraženými ořechy, zakápněte medem.

Chutnají výborně i studené, zkuste je přihodit do krabičky na oběd.

Přejeme dobrou chuť.