Dýně a recepty z nich patří k podzimu, kromě úžasné dýňové polévky vyzkoušejte také sladké pečení z dýně, budete překvapení, jak jsou koláče a buchty krásně vláčné.
Suroviny
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1,5 hrnku celozrnné nebo špaldové polohrubé mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 lžice kypřícího prášku (bezfosfátového)
- 1/4 lžičky himalájské soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (nemusí být)
- 1/2 hrnku rostlinného mléka (sójového, mandlového, rýžového či ořechového mléka)
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžíce tmavé třtinové melasy
- 1 hrnek nahrubo nasekaných ořechů podle chuti
Předehřejte troubu na 200°C. Formu na muffiny vyložíte papírovými košíčky nebo vymažte kokosovým olejem.
Sypké suroviny - mouku, třtinový cukr, kypřící prášek, špetku soli, skořici, hřebíček smíchejte dohromady v jedné míse. Ve druhé smíchejte mokré suroviny - dýňové pyré, rostlinné mléko, olej a třtinovou melasu. Tekutou část pomolu vmíchávejte do suché a vymíchejte do hladka. Jako poslední vmíchejte ořechy, pár jich nechte na posyp.
Naplňte formičky do 2/3 a každý muffin posypte ořechy a dýňovými semínky.
Pečte cca 20 minut. (test špejlí).
Dobrou chuť vám přeje Naturálek, zdravá výživa Pardubice.