Dýňová omáčka s cizrnou

Dýňová omáčka na kmínu s rýží a cizrnou :-)

Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží

Počet porcí 4, doba přípravy 90 minut.

200 g kulatozrnné rýže (můžete použít i rýži dlouhozrnnou natural)
1 střední dýně hokkaido, cca 500 g
1 cibule (cca 50 g)
2 mrkve (cca 200 g)
60 g suché
cizrny - já jsem použila sterilovanou :-)
1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
1 lžíce sójové omáčky Tamari
1 lžička římského kmínu
2 bobkové listy
špetka mletého koriandru
1 lžičky nerafinované soli

Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).

Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, 3 sekundy smažíme. Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).

Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept z knihy Víme, co jíme - vědomé vaření, Lenka Žák, foto Václav Pacner