Dýňová omáčka s cizrnou

Dýňová omáčka na kmínu s rýží a cizrnou :-)

Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží

Počet porcí 4, doba přípravy 90 minut.

200 g kulatozrnné rýže (můžete použít i rýži dlouhozrnnou natural)
1 střední dýně hokkaido, cca 500 g
1 cibule (cca 50 g)
2 mrkve (cca 200 g)
60 g suché
cizrny - já jsem použila sterilovanou :-)
1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
1 lžíce sójové omáčky Tamari
1 lžička římského kmínu
2 bobkové listy
špetka mletého koriandru
1 lžičky nerafinované soli

Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).

Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, 3 sekundy smažíme. Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).

Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept z knihy Víme, co jíme - vědomé vaření, Lenka Žák, foto Václav Pacner

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení