Dresinky na saláty jsou ideálním využitím pro fermentované výrobky. Ty si v nich zanechávají všechny prospěšné látky. A létě není dresinků nikdy dost..
Všechny recepty jsou cca na 4 porce, podle toho kolik dresinku máte na salátu rádi.
Miso-tahini dresink s javorových sirupem
- 1-2 lžíce misa
- 4 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
Všechny suroviny vyšlehejte vidličkou do hladka. Přidejte tolik teplé vody, abyste docílili konzistence kterou si přejete. V lednici nechte uležet.
Tamari zálivka s kešu
- 2 lžíce tamari
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- hrstka kešu ořechů
Všechny suroviny vložte do mísy a umixujte, stačí pár vteřin. V dresinku by stále měly být viditelné kousky oříšků kešu.
Ume zálivka s medem
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce oleje z praženého sezamu
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Rozmíchejte med s trochou oleje a pak přimíchejte ostatní suroviny.
Miso máslo
- 4 lžíce změklého biomásla
- 2 lžíce misa
Jednoduché a chutné. Utřete máslo s misem. Doporučený poměr másla a misa není nutné dodržet. Můžete experimentovat a podle toho si udělat máslo více slané a aromatické. Výborně se hodí na uvaření chřest či fazolky
Dresink miso se zázvorem
- 1 lžíce hatcha misa
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce utřeného česneku
- 1 rajče
- svazek čerstvého koriandu
Všechny suroviny vložte do mísy a mixérem rozmixujte. Podle potřeby můžete naředit vodou. Miso hatcho je chuťově příliš intenzivní. Pokud si na něj netroufnete tak můžete klidně nahradit světlejším mugi nebo genmai miso.