Dresinky a zálivky

Dresinky na saláty jsou ideálním využitím pro fermentované výrobky. Ty si v nich zanechávají všechny prospěšné látky. A létě není dresinků nikdy dost..

Všechny recepty jsou cca na 4 porce, podle toho kolik dresinku máte na salátu rádi.


Miso-tahini dresink s javorových sirupem

  • 1-2 lžíce misa
  • 4 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa

Všechny  suroviny vyšlehejte vidličkou do hladka. Přidejte tolik teplé vody, abyste docílili konzistence kterou si přejete. V lednici nechte uležet.


Tamari zálivka s kešu

  • 2 lžíce tamari
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • hrstka kešu ořechů

Všechny suroviny vložte do mísy a umixujte, stačí pár vteřin. V dresinku by stále měly být viditelné kousky oříšků kešu.

Ume zálivka s medem

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce oleje z praženého sezamu
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané  pomerančové šťávy

Rozmíchejte med s trochou oleje a pak přimíchejte ostatní suroviny.

Miso máslo

  • 4 lžíce změklého biomásla
  • 2 lžíce misa

Jednoduché a chutné. Utřete máslo s misem. Doporučený poměr másla a misa není nutné dodržet. Můžete experimentovat a podle toho si udělat máslo více slané a aromatické. Výborně se hodí na uvaření chřest či fazolky

Dresink miso se zázvorem

  • 1 lžíce hatcha misa
  • 2 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce utřeného česneku
  • 1 rajče
  • svazek čerstvého koriandu

Všechny suroviny vložte do mísy a mixérem rozmixujte. Podle potřeby můžete naředit vodou. Miso hatcho  je chuťově příliš intenzivní. Pokud si na něj netroufnete tak můžete klidně nahradit světlejším mugi nebo genmai miso.