V podzimních a zimních odpoledních téměř každý hledá doma něco sladkého na zub. Upečte si domácí sladké loupáky a dejte si je třeba s domácí nutellou! :-)
Domácí veganské loupáky
V podzímních a zimních odpoledních téměř každý hledá doma něco sladkého na zub. Upečte si domácí sladké loupáky a dejte si je třeba s domácí nutellou! :-)
Připravíme si:
- 400 ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, sojové, ...)
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml oleje (ideální je kokosový, ale použít se dá také olivový či slunečnicový)
- 60 g droždí
- 1 kg hladké mouky (kukuřičné, rýžové, ... )
- Špetka mořské či himalájské soli
Postup:
Všechny uvedené ingredience zpracujeme v míse na hladké těsto. Těsto rozdělíme na 4 bochánky, které na lehce pomoučeném válu necháme odpočnout přikryté utěrkou po dobu 45 minut.
Poté každý bochánek vyválíme na placku vysokou 4 - 5 mm. Placku rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník srolujeme od základny (ploché stěny) ke špičce. Loupáčky položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout dalších 45 minut až hodinu.
Loupáky těsně před pečením potřeme troškou rostlinného mléka a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C do zlatova. Délka pečení záleží na typu trouby.
Tip: Loupáčky mohou být i plněné - ořechovou pastou, marmeládou, nutellou, ... Před pečením jednoduše každý trojúhelníček poklademe požadovanou náplní a zabalíme. Necháme nakynout a pečeme.