Domácí rybízový džem

K létu patří zavařování a výroba domácích džemů a marmelád. Přinášíme Vám jednoduchý recept na rybízový džem.

Domácí rybízový džem

K létu patří zavařování a výroba domácích džemů a marmelád. Přinášíme Vám jednoduchý recept na rybízový džem.

Připravíme si:

Postup:

Rybíz zbavíme větviček a důkladně propláchneme pod vodou. Nasypeme ho do většího hrnce a trošku rozmačkáme, aby v hrnci byla i rybízová šťáva, ne jenom kuličky. Dáme vařit na mírný plamen a přiklopíme pokličkou. 
Když se rybíz začne vařit, přidáme plamen a vaříme, dokud se neodpaří cca čtvrtina šťávy. Ihned poté přidáme cukr a želírovací látku, kterou použijeme podle návodu. Důkladně promícháme a vaříme ještě asi 5 minut. 
Hotový džem (ještě horký) lijeme do sklenic, které jsme si důkladně vymyli. Pořádně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme džem zcela vychladnout. 
Studený džem skladujeme v chladu a tmě.