Domácí rybízový džem
K létu patří zavařování a výroba domácích džemů a marmelád. Přinášíme Vám jednoduchý recept na rybízový džem.
Domácí rybízový džem
K létu patří zavařování a výroba domácích džemů a marmelád. Přinášíme Vám jednoduchý recept na rybízový džem.
Připravíme si:
- 1 kg rybízu
- 0,5 kg třtinového cukru
- Želírovací prášek
Postup:
Rybíz zbavíme větviček a důkladně propláchneme pod vodou. Nasypeme ho do většího hrnce a trošku rozmačkáme, aby v hrnci byla i rybízová šťáva, ne jenom kuličky. Dáme vařit na mírný plamen a přiklopíme pokličkou.
Když se rybíz začne vařit, přidáme plamen a vaříme, dokud se neodpaří cca čtvrtina šťávy. Ihned poté přidáme cukr a želírovací látku, kterou použijeme podle návodu. Důkladně promícháme a vaříme ještě asi 5 minut.
Hotový džem (ještě horký) lijeme do sklenic, které jsme si důkladně vymyli. Pořádně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme džem zcela vychladnout.
Studený džem skladujeme v chladu a tmě.