Domácí hummus

Hummus je studená pomazánka z cizrny se sezamovou pastou Tahini, špetkou česneku, kmínu, pepře a soli. Využívá se jako všechny ostatní pomazánky. Je bohatý na železo, vitamín C, kyselinu listovou, vitamín B. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny.

Domácí hummus

Připravíme si: 

  • 2 šálky vařené cizrny
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 dl vody z cizrny
  • 2 – 3 lžičky římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • mořská sůl
  • pepř

Postup:

Šálek cizrny přes noc namočíme do vody.

Druhý den ji vaříme v mírně osolené vodě zhruba 30 minut (dokud nezměkne). Při vaření odebíráme pěnu, která se nám vytvoří na vrchu hrnce.

Uvařenou cizrnu vložíme do mixéru spolu s nakrájeným česnekem , šťávou z citronu, tahini, olivovým olejem, vodou z uvařené cizrny, římský kmín, sůl, pepř. Umixujeme dohladka.

Pokud je směs příliš hustá, zředíme vodou z cizrny. 

Hummus používáme jako každou jinou pomazánku. 

Tip: Nechcete-li zkoušet domácí hummus, koupíte i již hotový :-)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz