Domácí hummus
Hummus je studená pomazánka z cizrny. Je velmi chutná a můžete ji jíst na chleba, samotnou, s čerstvou zeleninou, často se používá jako doplněk k salátovým mísám.
Cizrna má vysoký obsah bílkovin vlákniny, pomůže zahnat zasytit.
Suroviny:
- 2 šálky vařené cizrny
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 dl vody z cizrny
- 2 – 3 lžičky římského kmínu
- 3 stroužky česneku
- mořská sůl
- pepř
Postup:
Šálek cizrny přes noc namočte do vody. Druhý den vodu slijte a v čisté mírně osolené vodě uvařte doměkka, trvá to asi 30 minut. Při vaření odebírejte pěnu, která se tvoří na hladině. Cizrnu slijte, ale zachyťte část vody.
Uvařenou cizrnu vložte do mixéru spolu s nakrájeným česnekem, šťávou z citronu, tahini pastou, olivovým olejem, vodou z uvařené cizrny, přidejte římský kmín, sůl, pepř. Umixujeme dohladka.
Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z cizrny.
Hummus chutná opravdu skvěle. Je to pomazánka, která zasytí, podávejte s čerstvým kváskovým chlebem a zeleninou. Hodí se ale i k salátům, díky obsahu bílkovin, pomůže zasytit. Hummus je vhodný i jako občerstvení, na zahradní párty. Je rychle připravený, chutná s různými druhy krekrů a křupek.
Nakrájejte různé druhy zeleniny na silnější proužky a hummus umístěte doprostřed do misky. Zeleninou pak nabírejte pomazánku.
Pokud spěcháte, použijte cizrnu ve slaném nálevu, další postup je stejný.
Hummus můžete také ozvláštnit sušenými rajčaty a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť vám přeje Naturálek zdravá výživa.