Domácí housky

Jak upéct to nejlepší domácí pečivo?

500 g hladké špaldové mouky (můžete smíchat napůl s celozrnnou špaldovou)
1/2 kostky čerstvého droždí nebo droždí sušené
300 ml vlažného mléka
1/2 lžičky cukru
Lžička soli
60 g oleje (můžete smíchat na půl s máslem nebo sádlem)
Sůl a semínka na posypání

Postup

V misce si vytvořte kvásek. Nalijte část mléka (mléko musí být pokojové teploty, nebo lehce vlažné). Rozmíchejte lžičku cukru rozdrobte droždí a přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechce pracovat. (cca 10 minut, než vám kvásek uteče z misky). Při pokojové teplotě.

Mouku smíchejte se solí, tukem, zbytkem mléka a přilijte kvásek. Zpracujte v pevné a pružné těsto, ne příliš lepivé. Pokud lepí moc, přidejte lžíci mouky. Pokud je těsto naopak příliš tuhé, přilijte lžíci mléka.

Mísu překryjte utěrkou a nechte kynout na teplejším místě, vyvarujte se průvanu. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem (cca 45 minut).

Vykynuté těsto zpracujte rukama. Rozdělte na díly. Množství by vám mělo stačit na cca 15 kusů pečiva.

Každý díl rozválejte rukama na dlouhý váleček, přeřízněte na 3 díly a spleťte jako cop. Konce pořádně stlačte prsty k sobě, případně přehněte dospod.

Houstičky pokládejte na plech s pečícím papírem, nechávejte rozestupy pár centimetrů. Housky na plechu nechte ještě dalších asi 30 minut kynout.

Zapněte troubu a nechte předehřát na 170 °C (horkovzduch).

Nakynuté housky potřete vodou a posypte solí a semínky.

Vložte do trouby a pečte 10 minut. Po deseeti minutách plech vyjměte a znovu potřete vodou se solí. Vraaťe zpátky do trouby a dopékejte ještě dalších 7-10 minut. Druhou dobu pečení přizpůsobte velikosti housek. Malé kusy se snadno vysuší, stačí jim 7 minut. A záleži, jak moc chcete mít housky křupavé.

Housky vyndejte z trouby a přesuňte na mřížku, nechte vychladnout.