Už jste slyšeli o vánočním cukroví z cizrny? Pokud ne, podívejte se na tento originální recept na nepečené kuličky! Jejich základem je cizrna. Přidáním čokolády, medu a vanilky vznikne neodolatelná kombinace.
Připravíme si:
- 450 g uvařené cizrny
- 4 lžíce medu
- Špetka jedlé sody
- 4 lžíce másla (ideální je mandlové máslo)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 3/4 hrnku nasekané čokolády dovnitř kuliček
- 3/4 hrnku čokolády na rozpuštění
Postup:
Do mixéru nasypeme uvařenou cizrnu, med, jedlou sodu, mandlové máslo, vanilkový extrakt a špetku soli. Tyto přísady rozmixujeme v hladké těsto. Do hotové směsi přidáme 3/4 hrnku nasekané čokolády (ideálně hořké, vysokoprocentní). Z těsta vytvoříme kuličky o průměru něco kolem 2 centimetrů. Kuličky vyskládáme na talíř či plech a dáme je zatuhnout do lednice (ideálně přes noc). Pokud by se nám zdálo, že se jim tuhnout nechce, můžeme je dát i na 2 hodinky do mrazáku.
Zbylého 3/4 hrnku čokolády rozpustíme ve vodní lázni a namáčíme v ní zatuhlé kuličky. Kuličky namočené v čokoládě necháme také na několik hodin v lednici, aby čokoláda ztuhla a máme hotovo ! :-)