Čokoládovo-medovo-vanilkové kuličky z cizrny

Už jste slyšeli o vánočním cukroví z cizrny? Pokud ne, podívejte se na tento originální recept na nepečené kuličky! Jejich základem je cizrna. Přidáním čokolády, medu a vanilky vznikne neodolatelná kombinace.

Připravíme si:

  • 450 g uvařené cizrny 
  • 4 lžíce medu
  • Špetka jedlé sody
  • 4 lžíce másla (ideální je mandlové máslo)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli 
  • 3/4 hrnku nasekané čokolády dovnitř kuliček 
  • 3/4 hrnku čokolády na rozpuštění 

Postup:

Do mixéru nasypeme uvařenou cizrnu, med, jedlou sodu, mandlové máslo, vanilkový extrakt a špetku soli. Tyto přísady rozmixujeme v hladké těsto. Do hotové směsi přidáme 3/4 hrnku nasekané čokolády (ideálně hořké, vysokoprocentní). Z těsta vytvoříme kuličky o průměru něco kolem 2 centimetrů. Kuličky vyskládáme na talíř či plech a dáme je zatuhnout do lednice (ideálně přes noc). Pokud by se nám zdálo, že se jim tuhnout nechce, můžeme je dát i na 2 hodinky do mrazáku. 

Zbylého 3/4 hrnku čokolády rozpustíme ve vodní lázni a namáčíme v ní zatuhlé kuličky. Kuličky namočené v čokoládě necháme také na několik hodin v lednici, aby čokoláda ztuhla a máme hotovo ! :-)