Cizrnový krém
Skvělá krémová polévka pro milovníky cizrny :-)
Připravíme si:
- 400 g cizrny
- 100 g cibule
- 30 g česneku
- 150 ml šlehačky (vegani nahradí rostlinnou alternativou, např. Holé)
- mořská sůl
- olivový olej
- provensálské bylinky - čerstvé či sušené
Postup:
Cizrnu přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme, propláchneme a dáme vařit do vody s troškou provensálských bylinek.
Uvařenou cizrnu necháme chvilku vychladnout a malé množství odebereme stranou na ozdobu hotové polévky.
Zbývající množství cizrny společně s vodou z vaření rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme sůl a následně ještě smetanu.
Na pánvi na olivovém oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibulku a česnek s další špetkou nasekaných bylinek. Orestujeme, přidáme do hrnce s cizrnovým krémem a polévku ještě chvilku povaříme. Vypneme sporák a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou.
Na ozdobení polévky si opečeme cizrnu, kterou jsme dali stranou před rozmixováním (poslouží místo opečeným krutonů z pečiva) a můžeme ještě špetku čerstvých bylinek.