Cizrnový krém

Cizrnový krém

Skvělá krémová polévka pro milovníky cizrny :-)

Připravíme si:

  • 400 g cizrny
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 150 ml šlehačky (vegani nahradí rostlinnou alternativou, např. Holé)
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • provensálské bylinky - čerstvé či sušené

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme, propláchneme a dáme vařit do vody s troškou provensálských bylinek.

Uvařenou cizrnu necháme chvilku vychladnout a malé množství odebereme stranou na ozdobu hotové polévky. 

Zbývající množství cizrny společně s vodou z vaření rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme sůl a následně ještě smetanu. 

Na pánvi na olivovém oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibulku a česnek s další špetkou nasekaných bylinek. Orestujeme, přidáme do hrnce s cizrnovým krémem a polévku ještě chvilku povaříme. Vypneme sporák a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou. 

Na ozdobení polévky si opečeme cizrnu, kterou jsme dali stranou před rozmixováním (poslouží místo opečeným krutonů z pečiva) a můžeme ještě špetku čerstvých bylinek.