Cizrna neboli římský hrách, je velmi dobře stravitelná, navíc dobře zasytí. Patří k výborným zdrojům rostlinných bílkovin.
- 300 g cizrny
- 1 balení rostlinné smetany
- Rostlinné mléko
- sladká paprika (koření)
- 1 menší cibulka
- Mouka (vhodná je například mouka rýžová, má neutrální chuť)
- Voda
- Olivový olej nebo ghí
Možné přílohy:
- Rýže (kulatozrnná, basmati, rýže natural)
- Těstoviny (kukuřičné, pšeničné, celozrnné)
- Čerstvý domácí chléb
Postup:
Cizrnu dejte den předem do hrnce, zalijte vodou a nechte namáčet (ideálně přes noc). Před vařením cizrnu propláchněte a vařte v čisté vodě doměkka.
V hluboké pánvi opečte na oleji nebo ghí cibulku. Zasypte sladkou paprikou a minutu opékejte.
Zalijte mlékem, dobře promíchejte a nechte povařit.
Smetanu smíchejte s moukou a přilijte, míchejte, až se omáčka zahustí. Snižte teplotu a nechte ještě pár minut povařit.
TIP! Mouku můžete úplně vynechat. Odeberte díl cizrny a rozmixujte dohladka, vmíchejte do omáčky, která se krásně zahustí.
Cizrnu můžete vmíchat do omáčky a podávat. Můžete ji také nechat ale zvlášť a smíchat až na talíři.
Podávejte s rýží.
Dobrou chuť vám přeje Naturálek zdravá výživa, e-shop a kamenná prodejna v Pardubicích.