Chlebíčky - tradiční i netradiční

Nemusí platit že Vánoce jsou svátky přibírání na váze a tučných jídel … I chlebíčky se dají připravit zdravé a především chutné J Nechte se inspirovat…

Vyzkoušejte některý z těchto receptů na netradiční chlebíčky.

Cizrnové chlebíčky

  • Cizrna (dle množství požadovaných chlebíčků)
  • Olivový olej
  • Zelenina na ozdobení (salát, okurka, rajčátko, hrášek, paprika, kyselá okurka, červená řepa, petrželka, pažitka, pro milovníky ostrého chilli paprička, …)
  • 3 – 4 vejce na ozdobu (nemusí být)
  • Plátkový sýr (také není podmínkou … Můžeme nahradit třeba veganským sýrem - v Naturálku koupíte :-) )

 
Den předem namočíme cizrnu, slijeme a uvaříme do měkka (alespoň 1 hodinu). Stranou si dáme pár hrstí cirzny a ze zbytku uděláme pomazánku hummus. V pánvičce rozehřejeme trochu oleje a opečeme na ní uvařenou cirznu, kterou jsme dali stranou. Veku natřeme hummusem, posypeme opečenou cizrnou a dle chuti můžeme ještě dále dozdobit.

Chlebíčky s koprovou pomazánkou

  • 1 – 2 Tofu natural
  • Čerstvý či sterilovaný kopr
  • Zelenina na ozdobení
  • 3 – 4 vařená vejce

Rozmixujeme bílé tofu, smícháme s nadrobno nakrájeným čerstvým koprem a podle chuti osolíme. Veku natřeme koprovou pomazánkou a následně ozdobíme vajíčkem a zeleninou.

Chlebíčky s bramborovým salátem:

  • Bramborový salát (inspirace zde)
  • Zelenina na ozdobení
  • Vejce
  • Plátkový sýr

Na veku lžičkou dáme bramborový salát, dozdobíme zeleninou dle chuti, vejcem či sýrem.
 

Houbové chlebíčky

  • 3 – 4 balení Patifu (hlívového)
  • Sušené či sterilované žampiony
  • Zelenina na ozdobu
  • 3 – 4 uvařená vejce

Veku natřeme pomazánkou Patifu s příchutí Hlíva. Pokud máme sterilované žampiony  - nakrájíme na tenké plátky, orestujeme na oleji, přidáme drcený kmín a dusíme pod pokličkou. Když změknou, tak pokličku odklopíme, posolíme a opečeme dokřupava.
V případě sušených jimi chlebíčky můžeme ozdobit rovnou nebo orestovat jen lehce. Dodáme ještě zeleninu a vajíčka.

Česnekové chlebíčky

  • 2 – 3 ks přírodního tofu
  • 2 – 4 stroužky česneku (podle požadované chuti)
  • Sojanéza
  • Mořská sůl
  • Zelenina na dozdobení

Z  tofu, sojanézy, česneku a soli vytvoříme česnekovou pomazánku – tofu nejprve nakrájíme na menší kousky, přidáme sojanézu a rozmačkaný česnek. Touto pomazánkou natřeme veku a ozdobíme zeleninou dle chuti.

Tvarohové chlebíčky s pažitkou

  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • Mořská sůl
  • Pažitka
  • 3 – 4 uvařená vejce
  • Plátkový sýr
  • Zeleninka na ozdobu

Připravíme si rychlou tvarohovou pomazánku – do misky dáme polotučný tvaroh, přidáme adekvátní množství nadrobno nakrájené pažitky a lehce přisolíme. Ozdobíme plátkem sýra, plátkem vejce a zeleninou dle naší volby.