Celý pečený květák v pikantním jogurtovém těstíčku
Celý květák v pikantním jogurtovém těstíčku - originální recept na oběd pro návštěvu či jinou slavnostní příležitost.
Budeme potřebovat:
- 1 celý květák
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 hrnku bílého či řeckého jogurtu
- Šťáva a kůra z 1 limetky
- 2 lžičky mletého chilli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička kari
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- Volitelné - strouhaný parmezán (cca 100g)
Postup:
Celý květák omyjeme, zbavíme zeleného listí a dřevnatého stonku. Ve velkém hrnci jej po dobu asi 5 - 8 minut předvaříme (není to nutné, ale nepředvařený květák bude po upečení tvrdší.)
Předehřejeme troubu na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme troškou olivového oleje. V misce smícháme jogurt, šťávu a kůru z limetky (nastrouhanou), chilli, kmín, sušený česnek, kari, sůl, pepř a případně parmezán, přejeme - li si ho použít. Štětcem, lžíci či rukama potřeme květák důkladně tímto těstíčkem a dáme upéct.
Pečeme 30 - 40 minut, dokud těstíčko nezhnědne. Poté květák vytáhneme a necháme 10 minut vychladnout.
Podáváme nakrájený jako dort - na výřezy.